Niemieckie „pierogi” to danie przygotowywane z ciasta makaronowego. W środku znajduje się nadzienie złożone z mięsa oraz szpinaku, a całość podajemy w wersji przysmażonej, na przykład z cebulką.
Danie z regionu: całe Niemcy
Czas przygotowania: do 30 minut
Gericht aus dem Region: überregional
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Farsz: pokroić bułki w duże kawałki, rozmoczyć w mleku i wydusić. Szczypiorek, cebulę i boczek podsmażyć, dodać pokrojoną pietruszkę i poddusić chwilę na patelni. Rozmrożony szpinak, połączyć z mielonym mięsem, bułką, mieszanką cebulową oraz jajkami. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pokroić rozwałkowane ciasto w kwadraty lub prostokąty, posmarować brzegi białkiem, masę układać na środku kwadratu i składać na pół, mocno przycisnąć brzegi, żeby masa nie wychodziła z ciasta.
„Pierogi” gotować około 10 do 15 min. w bulionie.
Najlepiej podawać je z przysmażoną cebulką.
Używamy cookies