Niemieckie „pierogi”

Niemieckie „pierogi” to danie przygotowywane z ciasta makaronowego. W środku znajduje się nadzienie złożone z mięsa oraz szpinaku, a całość podajemy w wersji przysmażonej, na przykład z cebulką.

Danie z regionu: całe Niemcy

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:

  • 1 kg ciasta makaronowego
  • 6 bułek do farszu
  • trochę mleka
  • ½ szpinaku z paczki, mrożonego
  • 6 jajek
  • 300g mielonego mięsa, mieszanego
  • 100g do 150g pokrojonego w kostkę boczku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól i pieprz
  • masło
  • bulion
  • gałka muszkatołowa
  • białko z jajek

Maultaschen

Gericht aus dem Region: überregional

Vorbereitungszeit: do 30 minut

Zutaten:

  • 1 kg Teig (Nudelteig)
  • 6 Brötchen zum Vortrag
  • Etwas Milch
  • ½ Spinat (Rahmspinat, tiefgekühlt)
  • 6 Eier
  • 300g Hackfleisch, gemischtes
  • 100g bis 150g Speck gewürfelt
  • 1 Stange Lauch, fein gewürfelt
  • 1 Zwiebel
  • 1 Bund Petersilie
  • Salz und Pfeffer
  • Butter
  • Fleischbrühe
  • Muskat

 

Przygotowanie:

Farsz: pokroić bułki w duże kawałki, rozmoczyć w mleku i wydusić. Szczypiorek, cebulę i boczek podsmażyć, dodać pokrojoną pietruszkę i poddusić chwilę na patelni. Rozmrożony szpinak, połączyć z mielonym mięsem, bułką, mieszanką cebulową oraz jajkami. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pokroić rozwałkowane ciasto w kwadraty lub prostokąty, posmarować brzegi białkiem, masę układać na środku kwadratu i składać na pół, mocno przycisnąć brzegi, żeby masa nie wychodziła z ciasta.

„Pierogi” gotować około 10 do 15 min. w bulionie.

Najlepiej podawać je z przysmażoną cebulką.

 

 

Zobacz również:

Essen auf Rädern

W ofertach pracy w opiece w Niemczech gotowanie obiadów jest najczęściej codziennym obowiązkiem opiekunki. Wiele z nas, opiekunek osób starszych gotuje chętnie, cieszymy się, jeśli nasze potrawy smakują podopiecznym no i przy okazji możemy mieć wpływ na zaspokojenie własnego...

Placki ziemniaczane

Znacie kogoś, kto nie lubi placków ziemniaczanych? Albo ich nie zna? Placki ze startych ziemniaków są równie popularne w Niemczech, jak i w Polsce. Sekretem ich uniwersalności jest to, że choć trochę pracochłonne (tarcie ziemniaków), są bardzo proste w przygotowaniu, a...

Zupa „pierogowa”

Zupa pierogowa to po prostu inny sposób na podanie pierogów lub ravioli. Sugerujemy, aby takie pierogi zawierały w sobie ulubiony mięsny farsz. Całość serwujemy w bulionie.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.