Znacie kogoś, kto nie lubi placków ziemniaczanych? Albo ich nie zna? Placki ze startych ziemniaków są równie popularne w Niemczech, jak i w Polsce. Sekretem ich uniwersalności jest to, że choć trochę pracochłonne (tarcie ziemniaków), są bardzo proste w przygotowaniu, a wielość pasujących do nich dodatków powoduje, że każdy znajdzie wersję dla siebie.
Danie z regionu: Hesja
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Hessen
Vorbereitungszeit: do 60 minut
Für 4 Personen
Czas przygotowania: 45 minut
Placki ziemniaczane przygotowuje się z obranych ze skórki, surowych ziemniaków startych dokładnie na tartce. Z otrzymanej masy ziemniaczanej odciskamy płyn do naczynia i odstawiamy na parę minut. W kolejnym kroku odlewamy wodę, a mąkę która osadziła się na dnie naczynia dodajemy do masy kartoflanej. Całość mieszamy z wcześniej roztrzepanymi jajkami, cebulą, mąką – sól i pieprz do smaku.
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i za pomocą łyżki nakładamy porcje naszej masy ziemniaczanej.
Placki ziemniaczane pieczemy z obu stron.
Gotowe placki możemy serwować z kwaśną śmietaną, kozim serem, musem jabłkowym itp.
Używamy cookies