Placki ziemniaczane

Znacie kogoś, kto nie lubi placków ziemniaczanych? Albo ich nie zna? Placki ze startych ziemniaków są równie popularne w Niemczech, jak i w Polsce. Sekretem ich uniwersalności jest to, że choć trochę pracochłonne (tarcie ziemniaków), są bardzo proste w przygotowaniu, a wielość pasujących do nich dodatków powoduje, że każdy znajdzie wersję dla siebie.

Danie z regionu: Hesja

Czas przygotowania: do 60 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • pieprz i sól
  • tłuszcz do smażenia

Reibkuchen

Gericht aus dem Region: Hessen

Vorbereitungszeit: do 60 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 1 Kg Kartoffeln
  • 1-2 Zwiebel
  • 2 EL Mehl
  • 2 Eier
  • Pfeffer und Salz
  • Öl zum braten

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 45 minut

Placki ziemniaczane przygotowuje się z obranych ze skórki, surowych ziemniaków startych dokładnie na tartce. Z otrzymanej masy ziemniaczanej odciskamy płyn do naczynia i odstawiamy na parę minut. W kolejnym kroku odlewamy wodę, a mąkę która osadziła się na dnie naczynia dodajemy do masy kartoflanej. Całość mieszamy z wcześniej roztrzepanymi jajkami, cebulą, mąką – sól i pieprz do smaku.
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i za pomocą łyżki nakładamy porcje naszej masy ziemniaczanej.
Placki ziemniaczane pieczemy z obu stron.

Gotowe placki możemy serwować z kwaśną śmietaną, kozim serem, musem jabłkowym itp.

 

 

Zobacz również:

Niemieckie „pierogi”

Niemieckie „pierogi” to danie przygotowywane z ciasta makaronowego. W środku znajduje się nadzienie złożone z mięsa oraz szpinaku, a całość podajemy w wersji przysmażonej, na przykład z cebulką.

Naleśniki

Kto z nas nie jadł nigdy w życiu naleśników? Chyba nie ma takiej osoby. Naleśniki w Niemczech są równie popularne, jak w Polsce, a przepis na nie należy do bardzo prostych – o ile oczywiście naleśniki nie będą się łapać do patelni. To, z czym zjemy gotowe naleśniki...

Cebulowa pieczeń

Cebula, choć jej krojenie nieuchronnie wywołuje łzy, to zdrowe warzywo, któremu w wersji podsmażonej trudno się oprzeć. Powszechnie obecna w kuchni polskiej, jest także ważnym składnikiem kuchni naszych zachodnich sąsiadów. Dziś prezentujemy przepis, w którym gra ona niemal...

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.