Cebula, choć jej krojenie nieuchronnie wywołuje łzy, to zdrowe warzywo, któremu w wersji podsmażonej trudno się oprzeć. Powszechnie obecna w kuchni polskiej, jest także ważnym składnikiem kuchni naszych zachodnich sąsiadów. Dziś prezentujemy przepis, w którym gra ona niemal kluczowa rolę.
Danie z regionu: Badenia-Wirtembergia
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Baden Württemberg
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen
Cebule obrać i pokroić (jedną pokroić w drobną kostkę a pozostałe w krążki). Mięso przyprawić solą i pieprzem. Masło roztopić na patelni następnie dodać cebulę (krążki). Krótko smażyć na złoty kolor. Na innej patelni rozgrzać olej i smażyć mięso po 2 minuty z każdej strony. Następnie trochę zmniejszyć ogień i smażyć po 5 minut z każdej strony i wyjąć mięso z patelni.
Drobną pokrojoną cebulkę podsmażyć na patelni, dodajemy mąkę, zasmażamy, ale bez zrumieniania. Stopniowo dolewamy do zasmażki rosół, cały czas mieszając i zagotowujemy.
Mięso kładziemy do wcześniej rozgrzanego naczynia, polewamy sosem i przekrywamy wcześniej podsmażonymi krążkami cebuli.
Można podawać według uznania np. z ziemniakami, kluskami, szpeclami i surówką.
Używamy cookies