Dobrze przygotowana i pieczołowicie doglądana pieczeń owcza rozpływa się w ustach. Baranina to także jedno ze zdrowszych tzw. czerwonych mięs. Polecamy!
Danie z regionu: Dolna Saksonia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Niedersachsen
Vorbereitungszeit: powyżej 60 minut
Für 4 Personen
Usunąć kość z udźca. Natrzeć porządnie mięso solą, pieprzem, skórką cytrynową i czosnkiem. Roztopić masło w brytfannie i przypiec dobrze udziec z wszystkich stron. Marchewkę i cebulę dusić wraz z mięsem, polać częścią bulionu, dodać rozmaryn i tymianek, piec wszystko w piekarniku na 180°C przez około 1,5 do 2 godzin polewając pozostałym bulionem. Po pieczeniu wyjąć mięso, wywar przecedzić do garnka i połączyć ze śmietanką według uznania. Dodać do sosu trochę mieszanki kartoflanki i mąki, 1:1 rozmieszanych w wodzie i zagęścić sos. Serwować z konfiturą z borówek oraz ziemniakami.
Używamy cookies