Ciężkie i tłuste potrawy nieodmiennie kojarzą się nam z niemiecka kuchnią. Choć nie zawsze jest to prawda, golonko z kiszoną kapustą do dan lekkostrawnych na pewno nie należy. Jeśli jednak niestraszne nam takie potrawy, golonko na pewno zadowoli każdego mięsożercę.
Danie z regionu: Bawaria
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Bayern
Vorbereitungszeit: do 60 minut
Für 4 Personen
Czas przygotowania: 60 minut
Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny. Golonki ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200°C. Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250°C i piecz 30 minut, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę (golonki możesz wówczas przełożyć na ruszt, a pod spód wsunąć blachę). Sos powstały w trakcie pieczenia przetrzyj przez sito.
Zasmażana kapusta:
Na rozgrzany smalec wrzucamy wyciśniętą kiszoną kapustę. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przepłukujemy ją wcześniej zimną wodą i odcedzamy na sicie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, roztarte w moździerzu lub zmielone w młynku jagody jałowca i goździk, sól i majeranek. Przykrywamy garnek i dusimy do miękkości. Potem dodajemy świeżo utarte jabłka. Mieszamy z kapustą i dusimy jeszcze 10 min. Przed podaniem ozdabiamy duszonymi na maśle pieczarkami.
Do golonek pasują także kluski ziemniaczane, knedle z bułki lub chleb Obowiązkowa jest dobra musztarda i zimne piwo.
Używamy cookies