Danie z regionu: Szleswik-Holsztyn
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki:
Dla 4 osób- 200 g ziemniaków, najlepiej młodych
- 200 g grubej fasoli
- 250 g grochu
- 250 g marchwi
- 250 g kalarepy
- 250 g młodej fasolki
- 1 l mleka i śmietany
- pietruszka, posiekana
- 1 łyżka masła
- Szynka
- Filety rybne, wędzone
Schnüsch
Gericht aus dem Region: Schleswig–Holstein
Vorbereitungszeit: 30 min
Zutaten:
Für 4 Personen- 200 g Kartoffel(n), am besten junge
- 200 g Bohnen, dicke
- 250 g Erbsen
- 250 g Möhren
- 250 g Kohlrabi
- 250 g Buschbohnen
- 1 liter Milch oder Sahne
- Petersilie, gehackte
- 1 EL Butter
- Schinken
- Fischfilets, geräuchert
Przygotowanie:
Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić w kostkę, obrać, pokroić i przygotować wszystkie warzywa, zalać małą ilością wody i gotować aż zmiękną. W innym garnku podgrzać mleko lub śmietanę wraz z pietruszką i masłem dodać do nich ziemniaki i warzywa, doprawić do smaku. Do zupy serwować na oddzielnym talerzu wędzoną rybę i szynkę.