Kwaśne flaki przyrządza się dodając między innymi cebulę i ocet. Danie to pochodzi z regionu Badenia-Wirtembergia. Tradycyjnie podawane jest z ziemniaczanymi knedlami, choć spokojnie można spróbować połączyć je z bagietką lub dobrej jakości chlebem.
Danie z regionu: Badenia-Wirtembergia
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Baden Württemberg
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen
Czas przygotowania: 30 minut
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy flaczki i całość jeszcze chwileczkę podsmażamy. Flaczki zalewamy winem, następnie rosołem, dodajemy przyprawy i cukier i przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu około godziny.
W międzyczasie w osobnym naczyniu przyrządzamy zasmażkę z mąki i masła i rozprowadzamy rosołem z flaczków, żeby nie powstały grudki. Następnie wlewamy do garnka z flaczkami. Można dodać łyżkę śmietany. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do tych flaczków podaje się różne dodatki. Są to min. knedle z ziemniaków, pieczone ziemniaki, gotowane ziemniaki, bagietka.
Używamy cookies