Kwaśne flaczki

Kwaśne flaki przyrządza się dodając między innymi cebulę i ocet. Danie to pochodzi z regionu Badenia-Wirtembergia. Tradycyjnie podawane jest z ziemniaczanymi knedlami, choć spokojnie można spróbować połączyć je z bagietką lub dobrej jakości chlebem.

 

Danie z regionu: Badenia-Wirtembergia

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • 500 g ugotowanych pokrojonych w paski flaków
  • 2 średnie cebule pokrojone w krążki
  • ząbek czosnku (drobno pokrojony)
  • 300 ml czerwonego wina
  • 500 ml Rosołu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka jałowca
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 70 g masła
  • 50 g mąki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Saure Kutteln

Gericht aus dem Region: Baden Württemberg

Vorbereitungszeit: do 30 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 500 g Kutteln, in Streifen geschnitten und vorgekocht
  • 2 m-große Zwiebel(n), in halbe feine Ringe geschnitten
  • 1 Zehe/n Knoblauch, fein gehackt
  • 300 ml Rotwein
  • 500 ml Brühe
  • 1 Lorbeerblatt
  • 3 Stück Wacholderbeeren
  • 2 EL Essig
  • 3 TL Zucker
  • 70 g Butter
  • 50 g Mehl
  • 3 EL Tomatenmark

 

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 30 minut

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy flaczki i całość jeszcze chwileczkę podsmażamy. Flaczki zalewamy winem, następnie rosołem, dodajemy przyprawy i cukier i przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu około godziny.

W międzyczasie w osobnym naczyniu przyrządzamy zasmażkę z mąki i masła i rozprowadzamy rosołem z flaczków, żeby nie powstały grudki. Następnie wlewamy do garnka z flaczkami. Można dodać łyżkę śmietany. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do tych flaczków podaje się różne dodatki. Są to min. knedle z ziemniaków, pieczone ziemniaki, gotowane ziemniaki, bagietka.

 

 

Zobacz również:

Biała zupa warzywna

Typowa dla regionu Szleswik-Holsztyn zupa to jarzynowa. Obowiązkowo zabielona! A serwować można do niej, oczywiście na oddzielnym talerzu, wędzoną rybę i szynkę.

Holsztyńskie mięsiwo

Holsztyńskie mięsiwo to po prostu galareta z dużą zawartością mięsa. To dobry przepis „na zapas”. Gotowe pojemniki z galaretką można mrozić, a w razie potrzeby wyjąć i podać z pieczywem, na przykład na kolację.

Smażone flądry z szynką i niedźwiedzim czosnkiem

Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe i powinno się spożywać je co najmniej raz w tygodniu. Choć na pewno najkorzystniej przygotować ja na parze, dziś prezentujemy wersję smażoną. Smaku dodaje jej szynka i czosnek – także zdrowy!

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.