Holsztyńskie mięsiwo

Holsztyńskie mięsiwo to po prostu galareta z dużą zawartością mięsa. To dobry przepis „na zapas”. Gotowe pojemniki z galaretką można mrozić, a w razie potrzeby wyjąć i podać z pieczywem, na przykład na kolację.

 

Danie z regionu: Szleswik-Holsztyn

Czas przygotowania: do 60 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 1 butelka octu winnego
  • ½ butelki octu balsamicznego, białego
  • 1 butelka wody (jako miarę należy wziąć butelkę po occie)
  • 1 cebula
  • 3 goździki
  • 2 owoce jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 100g cukru
  • Pieprz i sól
  • 3 torebki galantyny

Holsteiner Sauerfleisch

Gericht aus dem Region: Schleswig–Holstein

Vorbereitungszeit: do 60 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 1 kg Schweinnacken ohne Knochen
  • 1 Flasche Branntweinessig
  • ½ Flasche Balsamico, weißer
  • 1 Flasche Wasser (als Maß die leeren Essigflaschen nehmen)
  • 1 Zwiebel
  • 3 Nelken
  • 2 Wacholdbeeren
  • 1 Lorbeerblatt
  • 100g Zucker
  • Pfeffer und Salz
  • 3 Tüten Gelantine

 

Przygotowanie:

Pokroić mięso w cienkie plastry (najłatwiej gdy jest jeszcze lekko zamrożone) i natrzeć je w misce obficie solą, żeby naciągnęło. W brytfannie zagotować razem ocet, wodę, przyprawy i pocięte na małe kawałki cebule oraz cukier. Spróbować delikatnie na języku czy jest odpowiednio słodkie (ocet pali w język ale powinna być odczuwana słodycz) i ewentualnie dosłodzić. Dodać mięso i gotować na małym ogniu jeszcze przez 1,5 do 2 godzin. Jak tylko mięso zmięknie zdjąć z ognia. Wyjąć mięso z wywaru i ułożyć warstwami w formie. Wywar zmieszać z galantyną według instrukcji z paczki. Wywar wlać do formy z mięsem i ostudzić. Odstawić całość na około 24 godziny do lodówki.

Serwować z czarnym chlebem, lub smażonymi ziemniakami, z musztardą lub majonezem.

Schłodzona potrawa zachowa świeżość przez co najmniej 3 tygodnie.

 

 

Zobacz również:

Pasztet po bawarsku (potrawa z mielonego mięsa i wątróbki, podawana w plastrach)

Nie ma co tu kryć, kuchnia niemiecka to kuchnia mięsna, w której znaleźć można wiele przepisów bazujących na tym właśnie składniku. Królują wśród nich receptury na różnego typu pasztety. Ten bawarski szczególnie przypadł nam do gustu – spróbujecie?

Kluski Turyngijskie

Kluski Turyngijskie przygotowuje się z ziemniaków (w połowie ugotowanych, a w połowie surowych) oraz z podsmażonej bułki. Ich stolicą jest Turyngia. Wykorzystywane są jako dodatek do mięs i sosów – warto spróbować!

Kurczak z porem i sosem śmietankowo-serowym

Kurczak z porem w śmietanie to lekkie danie, które można podać na obiad z makaronem, ryżem albo ziemniakami. Krótka lista zakupów, szybkie i łatwe przygotowanie oraz ciekawy smak to atuty tego dania. Warto je znać!

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.