Holsztyńskie mięsiwo to po prostu galareta z dużą zawartością mięsa. To dobry przepis „na zapas”. Gotowe pojemniki z galaretką można mrozić, a w razie potrzeby wyjąć i podać z pieczywem, na przykład na kolację.
Danie z regionu: Szleswik-Holsztyn
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Schleswig–Holstein
Vorbereitungszeit: do 60 minut
Für 4 Personen
Pokroić mięso w cienkie plastry (najłatwiej gdy jest jeszcze lekko zamrożone) i natrzeć je w misce obficie solą, żeby naciągnęło. W brytfannie zagotować razem ocet, wodę, przyprawy i pocięte na małe kawałki cebule oraz cukier. Spróbować delikatnie na języku czy jest odpowiednio słodkie (ocet pali w język ale powinna być odczuwana słodycz) i ewentualnie dosłodzić. Dodać mięso i gotować na małym ogniu jeszcze przez 1,5 do 2 godzin. Jak tylko mięso zmięknie zdjąć z ognia. Wyjąć mięso z wywaru i ułożyć warstwami w formie. Wywar zmieszać z galantyną według instrukcji z paczki. Wywar wlać do formy z mięsem i ostudzić. Odstawić całość na około 24 godziny do lodówki.
Serwować z czarnym chlebem, lub smażonymi ziemniakami, z musztardą lub majonezem.
Schłodzona potrawa zachowa świeżość przez co najmniej 3 tygodnie.
Używamy cookies