Kluski Turyngijskie przygotowuje się z ziemniaków (w połowie ugotowanych, a w połowie surowych) oraz z podsmażonej bułki. Ich stolicą jest Turyngia. Wykorzystywane są jako dodatek do mięs i sosów – warto spróbować!
Danie z regionu: Turyngia
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Thüringen
Vorbereitungszeit: do 60 minut
Für 4 Personen
1,5 kg ziemniaków, obrać, zetrzeć u mocno wycisnąć przez lniany ręcznik. resztę ziemniaków ugotować i rozrobić na puree. Gorące puree zmieszać z ziemniaczaną masą i lekko posolić. Surowe ziemniaki muszą połączyć się całkowicie z ugotowanymi. Powstanie ciasto, z którego można formować kluski.
Pokrojone na kawałki bułki podsmażyć w roztopionym maśle. Kawałki bułek dodać do uformowanych klusek tak by stanowiły ich wnętrze. Przed każdym formowaniem kluski najlepiej zamoczyć ręce w zimnej wodzie.
Zagotować wodę z solą, i gotować w niej kluski na małym ogniu aż do wypłynięcia.
Podawać do mięs z sosem i gulaszu.
Używamy cookies