Kluski frankońskie to szybki i prosty przepis na smaczny dodatek do mięsa czy sosu. To także coś dla gospodarnych pań domu, które nie marnują jedzenia – ich głównym składnikiem są bowiem czerstwe bułki.
Danie z regionu: Badenia-Wirtembergia
Czas przygotowania: do 30 minut
dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Baden Württemberg
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen
Czas przygotowania: 30 minut
Bułki pokroić w mała kostkę (1 cm). Masło roztopić na patelni, dodać pokrojone bułki i podsmażyć. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę, sol i jajka połączyć i wymieszać. Dodać mleko i wymieszać na ciasto (mieszać tak długo, aż się zaczną pojawiać pęcherzyki). Masa musi być mocno gęsta (jakby była zbyt sucha dodać mleka, a zbyt mokra dodać bułki tartej, ew. mąki pszennej). Do ciasta dodać ostygnięte bułki i pozostawić na około 30 min. W garnku zagotować wodę i ją posolić. Z ciasta uformować kluski (łyżką oddzielać porcje i wkładać gotującej się wody). Gotować ok. 25 min. (kluski powinny „dochodzić” w gorącej wodzie). Kluski będą gotowe, gdy napęcznieją i wypłyną na powierzchnię.
Najlepiej smakują z wyrazistymi sosami, kiełbaskami i kiszoną kapustą. Kluski można także następnego dnia odsmażyć na masełku.
Używamy cookies