Kluski po bawarsku to dobry sposób na wykorzystanie czerstwych bułek, które są ich głównym składnikiem. Po dodaniu do nich kilku innych składników formujemy zgrabne kulki, gotujemy i otrzymujemy dobry dodatek do sosów czy mięs.
Danie z regionu: Bawaria
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Bayern
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen
Czas przygotowania: 30 minut
Bułki pokroić w drobną kostkę, mleko dość mocno podgrzać. Ciepłym mlekiem zalać bułki. Drobno pokrojoną cebulę i pietruszkę chwile podsmażyć i dodać do bułek i mleka. Jaja roztrzepać, dodać do namoczonej bułki, dodać ok. ½ łyżeczki soli, całość wyrobić (najlepiej ręką) w jednolitą masę, masa musi być mocno gęsta. Doprawić solą i pieprzem. Formujemy kluseczki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy kilka minut.
Kluski najlepiej smakują z wyrazistymi sosami.
Używamy cookies