Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe i powinno się spożywać je co najmniej raz w tygodniu. Choć na pewno najkorzystniej przygotować ja na parze, dziś prezentujemy wersję smażoną. Smaku dodaje jej szynka i czosnek – także zdrowy!
Danie z regionu: Szlezwik-Holsztyn
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 2 osób:
Gericht aus dem Region: Schleswig–Holstein
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 2 Personen:
Flądry oprawić, oczyścić, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, obstukać i odłożyć do smażenia. Czosnek niedźwiedzi lub bazylię umyć, otrzepać z wody i zmiksować razem z oliwą z oliwek, po czym wymieszać z parmezanem. Fladry piec do zarumienienia na głębokim oleju około 6 do 8 min. Pod koniec dodać pokrojone plastry szynki i również podpiec, tak żeby były chrupiące.
Ryby podawać z szynką i przygotowaną pastą oraz młodymi ziemniakami lub świeżym chlebem.
Przepis można zastosować też do innych ryb.
Używamy cookies