Eintopf to bardzo gęsta zupa, która świetnie nadaje się na jednodaniowy obiad – jest sycąca i pożywna. W jej odmianie pochodzącej z Dolnej Saksonii pierwsze skrzypce gra brukiew. Polecamy!
Danie z regionu: Dolna Saksonia
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Niedersachsen
Vorbereitungszeit: do 60 minut
Für 4 Personen
Obrać brukiew i pokroić w duże kostki około 2 cm, pokroić również obrane ziemniaki i cebulę. Boczek pokroić w grube plastry. Roztopić masło w garnku, zeszklić w nim cebulę, przy większej temperaturze dodać boczek, po nim również ziemniaki i brukiew oraz zalać bulionem. Zagotować i dodać pokrojone kiełbasy, gotować wszystko jeszcze około 20 min. W międzyczasie umyć i pokroić drobno pietruszkę, rozmieszać śmietanę z solą, pieprzem i zmielonym kminkiem. Doprawić Eintopf solą i pieprzem do smaku, serwować ze śmietaną.
Używamy cookies