Karkówka to danie, które ceni sobie wielu miłośników grillowania. Sekretem tej, tradycyjnie przygotowywanej w Niemczech, jest marynata. Po zamarynowaniu mięso powinno spędzić w lodówce nawet całą dobę. Wtedy będzie delikatne i soczyste.
Danie z regionu: Turyngia
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Thüringen
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen
Pociąć karkówkę na kawałki około 150g, lekko rozbić, posypać pieprzem i posmarować olejem. Z piwa, musztardy, odrobiny oleju, soli i pieprzu przygotować marynatę. Karkówkę przykrytą pietruszką zalać marynatą i odstawić przykrytą do lodówki na 12 do 24 godzin. Grillować lub smażyć soczyście na patelni. Pokrojoną cebule podsmażyć na patelni z odrobiną oleju.
Serwować na kromce chleba, pod kołderką z cebulki oraz z musztardą. Do potrawy pasuje również sałatka ziemniaczana.
Używamy cookies