Cebula po bambersku

Nazwa naszego kolejnego dania może brzmieć tajemniczo. Prościej powiedzieć – cebula nadziewana. W Polsce rzadko spotyka się to warzywo z nadzieniem, znacznie rzadziej, niż na przykład pomidory czy paprykę. Warto spróbować czegoś nowego!

Składniki:

Dla 4 osób

  • 8 dużych cebul
  • ½ litra rosołu
  • 500 g. wołowiny, można zastąpić innym mięsem, np. wieprzowym
  • 8 plastrów boczku
  • 1 jajko
  • 2 rozmoczone bułki
  • przyprawy: sól, pierz, majeranek, drobno pokrojona pietruszka, czosnek.
  • 3 łyżki piwa wędzonego (można zastąpić innym mocnym piwem)

Bamberger Zwiebel

Gericht aus dem Region: Bayern

Vorbereitungszeit: do 30 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 8 große Zwiebeln
  • ½ Liter Brühe
  • 500 g. Rindfleisch oder Schweinefleisch
  • 8 Scheiben Frühstücksspeck
  • 1 Ei
  • 2 eingeweichte Brötchen
  • Gewürze: Salz, Pfeffer, Majoran, gehackte Petersilie, Knoblauch.
  • 3 EL Rauchbier (ersatzweise Starkbier)

 

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 30 minut

Cebule obrać, umyć i obgotować w rosole na małym ogniu (ok. 10 minut). Następnie wyjąć łyżką cedzakową aby się nie rozpadły, dla poprawy stabilności delikatnie ściąć ogonek (od strony szczypioru). Ścinamy więc cebulę około 1-2 cm od strony korzonków i delikatnie wydrążamy miąższ cebuli pozostawiając 2-3 warstwy łusek. Do tak wydrążonej cebuli nakładamy wcześniej przygotowane mięso.

Farsz: Mięso mielimy w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Jeśli mamy gotowe mięso, drobno siekamy cebulkę i prasujemy czosnek, mieszamy z mięsem.

Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do mięsa, przyprawiamy, pieprzem, solą, majerankiem, Po doprawieniu dodajemy jajko, i dwie rozmoczone wcześniej bułki.

Nafaszerowane cebule ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy delikatnie rosołem, przykrywamy i i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30/45 min. Podczas ostatnich 10 minut pieczenia, podsmażamy boczek na patelni, dodajemy cebulę i 3 łyżki piwa i powstałym sosem polewamy cebule.

Podajemy wg. uznania: z ziemniakami (gotowane lub puree), kaszą, kiszoną kapustą.

 

 

Zobacz również:

Niebo i ziemia

Niebo i ziemia to nazwa potrawy z ziemniaków, jabłek i... kaszanki. Danie szybkie, proste i całkiem smaczne.

Łopatka po badeńsku

Długo gotowana i dobrze przyprawiona łopatka powinna rozpadać się w ustach i łatwo odchodzić od kości. Naszym zdaniem najlepiej smakować będzie podana z ziemniakami i sałatką, ale w Niemczech można spotkać ją także serwowaną w towarzystwie chleba.

Smażona wątróbka z cebulką i ziemniakami puree

Wątróbka to danie, na które większość dzieci kręci nosem. Z wiekiem okazuje się jednak, że wątróbka może być całkiem smaczna! W Niemczech najczęściej można spotkać ją z przysmażoną cebulką i ziemniakami.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.