Nazwa naszego kolejnego dania może brzmieć tajemniczo. Prościej powiedzieć – cebula nadziewana. W Polsce rzadko spotyka się to warzywo z nadzieniem, znacznie rzadziej, niż na przykład pomidory czy paprykę. Warto spróbować czegoś nowego!
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Bayern
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen
Czas przygotowania: 30 minut
Cebule obrać, umyć i obgotować w rosole na małym ogniu (ok. 10 minut). Następnie wyjąć łyżką cedzakową aby się nie rozpadły, dla poprawy stabilności delikatnie ściąć ogonek (od strony szczypioru). Ścinamy więc cebulę około 1-2 cm od strony korzonków i delikatnie wydrążamy miąższ cebuli pozostawiając 2-3 warstwy łusek. Do tak wydrążonej cebuli nakładamy wcześniej przygotowane mięso.
Farsz: Mięso mielimy w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Jeśli mamy gotowe mięso, drobno siekamy cebulkę i prasujemy czosnek, mieszamy z mięsem.
Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do mięsa, przyprawiamy, pieprzem, solą, majerankiem, Po doprawieniu dodajemy jajko, i dwie rozmoczone wcześniej bułki.
Nafaszerowane cebule ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy delikatnie rosołem, przykrywamy i i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30/45 min. Podczas ostatnich 10 minut pieczenia, podsmażamy boczek na patelni, dodajemy cebulę i 3 łyżki piwa i powstałym sosem polewamy cebule.
Podajemy wg. uznania: z ziemniakami (gotowane lub puree), kaszą, kiszoną kapustą.
Używamy cookies