Długo gotowana i dobrze przyprawiona łopatka powinna rozpadać się w ustach i łatwo odchodzić od kości. Naszym zdaniem najlepiej smakować będzie podana z ziemniakami i sałatką, ale w Niemczech można spotkać ją także serwowaną w towarzystwie chleba.
Danie z regionu: Badenia-Wirtembergia
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Baden Württemberg
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen
Czas przygotowania: 30 minut
Łopatkę umyć. Wino dolać do wody, dodać cebulę, czosnek i przyprawy i zagotować. Następnie dodać mięso (powinno być całkowicie zanurzone w płynie). Zagotować i około 2 godzin parzyć na małym ogniu. Mięso jest gotowy, gdy kość da się wyjąć. Po wyjęciu kości, pokroić mięso na plastry.
Podawać z ziemniakami z wody, z ziemniakami puree, kiszoną kapustą, sałatką ziemniaczaną (do kupienia np. w Lidlu, Aldim) . Dobrze smakuje także z ogórkami w occie, musztardą, chrzanem i pajdą chleba.
Używamy cookies