Wątróbka to danie, na które większość dzieci kręci nosem. Z wiekiem okazuje się jednak, że wątróbka może być całkiem smaczna! W Niemczech najczęściej można spotkać ją z przysmażoną cebulką i ziemniakami.
Danie z regionu: Berlin
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 2 osób
Gericht aus dem Region: Berlin
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 2 Personen
Czas przygotowania: 30 minut
Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i przekroić na dwa kawałki. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć na nim wątróbkę z obu stron tak by była rumiana. Czas smażenia zależy od tego jaką kto lubi. Jedni preferują krwistą inni dobrze wysmażoną. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju (w trakcie smażenia wątróbki) pokrojoną w piórka cebulę. Dodać do wątróbki. Zdjąć z patelni – posolić i popieprzyć. Do pozostałego na patelni tłuszczu można dodać łyżkę śmietany, 2 -3 łyżki wody - podgrzać i doprawić sos maggi w płynie.
Do wątróbki idealnie pasują ziemniaki puree.
Używamy cookies