Sznycel po myśliwsku

Jeśli mamy pod ręką dobrej jakości sznycel warto przyrządzić go w myśliwskim stylu, czyli w towarzystwie między innymi pieczarek. Gotowy sznycel można zaserwować z frytkami, ziemniakami lub niemieckimi szpeclami.

Danie z regionu: Saksonia-Anhalt

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki

Dla 4 osób:

  • 750 g pieczarek, małych
  • 2 cebule
  • 125 g małych pomidorków
  • 4 sznycle wieprzowe
  • sól i pieprz
  • mąka
  • 3 łyżki oleju
  • 4 owoce jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ¼ łyżeczki papryki sproszkowanej, słodkiej
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 200 g słodkiej śmietany
  • 1 łyżeczka bulionu
  • 4 plastry boczku
  • tłuszcz do natarcia formy

Jägerschnitzel

Gericht aus dem Region: Sachsen-Anhalt

Vorbereitungszeit: do 30 minut

Zutaten

Für 4 Personen:

  • 750g Champignons, klein
  • 2 Zwiebeln
  • 125g kleinen Tomaten
  • 4 Schweinschnitzel
  • Salz und Pfeffer
  • Mehl
  • 3 EL Öl
  • 4 Wacholderbeeren
  • 1 Lorbeerblatt
  • 1 TL Majoran, getrocknet
  • ¼ TL Paprikapulver, süß
  • 2 TL Tomatenmark
  • 200g Sahne
  • 1 TL Gemüsebrühe
  • 4 Scheiben Speck
  • Fett für die Form

Przygotowanie:

Oczyścić, ewentualnie umyć pieczarki, cebulę pokroić w kostkę, pomidory pokroić w ćwiartki, mięso umyć i osuszyć, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na dużej patelni. Podpiec mięso około 1 do 2 min. po każdej stronie i wyciągnąć na bok. Grzyby smażyć na oleju po mięsie, dodać cebulę i podsmażyć oraz doprawić papryką, majerankiem, solą, pieprzem, owocem jałowca i liściem laurowym. Dodać przecier pomidorowy, dosypać 20 g, podgrzać. Dolać 300 ml wody, śmietanę i łyżeczkę bulionu. Zamieszać i podgotować przez 5 min. Dosolić do smaku. Dodać pomidorki. Sznycle włożyć do natłuszczonej formy, zalać sosem przykryć plastrami boczku. Piec w rozgrzanym piekarniku (200°C) 50-60 min. Po 25-30 min. pieczenia przykryć. Podawać z ziemniakami lub szpeclami.

 

 

Zobacz również:

Dylematyczne obowiązki opiekunek – przetwory

Ocena, czy robienie z czegoś przetworów na zimę (niem. für den Winter einmachen), jest jak wiele obowiązków w tej branży różnorodna i zależna od wielu czynników. Przede wszystkim my opiekunki z Polski jesteśmy bardzo różne. Jedne z nas chętnie i z pasją oddają się takim...

Golonka po bawarsku z kiszoną kapustą

Ciężkie i tłuste potrawy nieodmiennie kojarzą się nam z niemiecka kuchnią. Choć nie zawsze jest to prawda, golonko z kiszoną kapustą do dan lekkostrawnych na pewno nie należy. Jeśli jednak niestraszne nam takie potrawy, golonko na pewno zadowoli każdego mięsożercę.

Zupa „pierogowa”

Zupa pierogowa to po prostu inny sposób na podanie pierogów lub ravioli. Sugerujemy, aby takie pierogi zawierały w sobie ulubiony mięsny farsz. Całość serwujemy w bulionie.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.