Jeśli mamy pod ręką dobrej jakości sznycel warto przyrządzić go w myśliwskim stylu, czyli w towarzystwie między innymi pieczarek. Gotowy sznycel można zaserwować z frytkami, ziemniakami lub niemieckimi szpeclami.
Danie z regionu: Saksonia-Anhalt
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 4 osób:
Gericht aus dem Region: Sachsen-Anhalt
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen:
Oczyścić, ewentualnie umyć pieczarki, cebulę pokroić w kostkę, pomidory pokroić w ćwiartki, mięso umyć i osuszyć, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na dużej patelni. Podpiec mięso około 1 do 2 min. po każdej stronie i wyciągnąć na bok. Grzyby smażyć na oleju po mięsie, dodać cebulę i podsmażyć oraz doprawić papryką, majerankiem, solą, pieprzem, owocem jałowca i liściem laurowym. Dodać przecier pomidorowy, dosypać 20 g, podgrzać. Dolać 300 ml wody, śmietanę i łyżeczkę bulionu. Zamieszać i podgotować przez 5 min. Dosolić do smaku. Dodać pomidorki. Sznycle włożyć do natłuszczonej formy, zalać sosem przykryć plastrami boczku. Piec w rozgrzanym piekarniku (200°C) 50-60 min. Po 25-30 min. pieczenia przykryć. Podawać z ziemniakami lub szpeclami.
Używamy cookies