Sałatka ziemniaczana - w wersji klasycznej i w swoich wielu wariantach - to potrawa znana nie tylko w Polsce, ale także w Niemczech. Obecna na niemal wszystkich niemieckich stołach, będzie świetnym pomysłem na proste danie dla naszego podopiecznego.
Danie z regionu: całe Niemcy
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: überregional
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen
Ziemniaki gotować w solonej wodzie z kminkiem przez około 20 min. obrać, pokroić w plastry i wrzucić do dużej misy. W tym czasie ugotować też jajka i ostudzić. Cebulę, boczek, kiełbasę, pokroić w małą kostkę podsmażyć na maśle i dodać do ziemniaków. Korniszony pokroić bardzo drobno. Jajka pociąć na plasterki (można użyć maszynki) i dodać wraz z solą, pieprzem, szczypiorkiem, ogórkami i cukrem do reszty. Doprawić łykiem wody z ogórków, musztardą, majonezem, śmietanką i dobrze zmieszać. Jeszcze raz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Używamy cookies