Przedstawiamy przepis, która na pewno doskonale zna każdy mieszkaniec i każda mieszkanka Śląska, czyli roladki wołowe z modrą kapustą. Idealny przepis na niedzielny obiad, z pewnością doceni go niejeden podopieczny.
Danie z regionu: Turyngia
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 4 osób
Kapusta:
4 rolady:
Gericht aus dem Region: Thüringen
Vorbereitungszeit: do 60 minut
Für 4 Personen
Rotkohl:
Rouladen:
Kapustę pokroić na cienkie kawałeczki lub zetrzeć na tarce, zalać w garnku ¼ lita wody i posolić. Obrane jabłko pokroić w kostkę i dodać do kapusty, dodać również cebulkę nabitą goździkami (będzie je można później łatwiej usunąć z kapusty). Gotować kapustę aż zmięknie. Podawać wraz z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Rolady wołowe doprawić i natrzeć po obu stronach pieprzem i solą, po jednej stronie posmarować solidnie musztardą i zawinąć z paskiem boczku, paskiem cebuli i ¼ ogórka konserwowego w środku, całość przekłuć wykałaczką lub szpilką do rolad. Roladki smażyć obficie podlewać dodając bulion w celu uzyskania brązowego sosu. Sos zagęścić według zapotrzebowania śmietanką.
Najlepiej podawać z kluskami lub ziemniakami.
Używamy cookies