Roladki wołowe z modrą kapustą

Przedstawiamy przepis, która na pewno doskonale zna każdy mieszkaniec i każda mieszkanka Śląska, czyli roladki wołowe z modrą kapustą. Idealny przepis na niedzielny obiad, z pewnością doceni go niejeden podopieczny.

Danie z regionu: Turyngia

Czas przygotowania: do 60 minut

Składniki:

Dla 4 osób

Kapusta:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • boczek pokrojony w kostkę
  • 1 mała cebula
  • goździki
  • liść laurowy
  • 1 Jabłko


4 rolady:

  • 100g boczku
  • 2 małe cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz

Rinderrouladen mit Rotkohl

Gericht aus dem Region: Thüringen

Vorbereitungszeit: do 60 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

Rotkohl:

  • 1 kleinen Rotkohl
  • Speckwürfel
  • 1 kleine Zwiebel
  • Nelken
  • Lorbeerlaub
  • 1 Apfel


Rouladen:

  • 4 Rouladen
  • 100g Speck
  • 2 kleine Zwiebeln
  • 2 kleine Gewürzgurken
  • 4TL Senf
  • Salz und Pfeffer

Przygotowanie:

Kapustę pokroić na cienkie kawałeczki lub zetrzeć na tarce, zalać w garnku ¼ lita wody i posolić. Obrane jabłko pokroić w kostkę i dodać do kapusty, dodać również cebulkę nabitą goździkami (będzie je można później łatwiej usunąć z kapusty). Gotować kapustę aż zmięknie. Podawać wraz z podsmażonym boczkiem i cebulką.

Rolady wołowe doprawić i natrzeć po obu stronach pieprzem i solą, po jednej stronie posmarować solidnie musztardą i zawinąć z paskiem boczku, paskiem cebuli i ¼ ogórka konserwowego w środku, całość przekłuć wykałaczką lub szpilką do rolad. Roladki smażyć obficie podlewać dodając bulion w celu uzyskania brązowego sosu. Sos zagęścić według zapotrzebowania śmietanką.

Najlepiej podawać z kluskami lub ziemniakami.

 

 

Zobacz również:

Biała zupa warzywna

Typowa dla regionu Szleswik-Holsztyn zupa to jarzynowa. Obowiązkowo zabielona! A serwować można do niej, oczywiście na oddzielnym talerzu, wędzoną rybę i szynkę.

Pasztet po bawarsku (potrawa z mielonego mięsa i wątróbki, podawana w plastrach)

Nie ma co tu kryć, kuchnia niemiecka to kuchnia mięsna, w której znaleźć można wiele przepisów bazujących na tym właśnie składniku. Królują wśród nich receptury na różnego typu pasztety. Ten bawarski szczególnie przypadł nam do gustu – spróbujecie?

Cebulowa pieczeń

Cebula, choć jej krojenie nieuchronnie wywołuje łzy, to zdrowe warzywo, któremu w wersji podsmażonej trudno się oprzeć. Powszechnie obecna w kuchni polskiej, jest także ważnym składnikiem kuchni naszych zachodnich sąsiadów. Dziś prezentujemy przepis, w którym gra ona niemal...

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.