Soczewica jeszcze niedawno nie była w Polsce zbyt popularna, choć kiedyś można było spotkać ją w wielu przepisać. U naszych zachodnich sąsiadów soczewica bywa składnikiem wielu potraw – w tym pożywnych zup. Wypróbujcie nasz przepis na jedną z nich.
Danie z regionu: Saksonia-Anhalt
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Sachsen-Anhalt
Vorbereitungszeit: do 60 minut
Für 4 Personen
Włoszczyznę i cebulę poddusić w dużym garnku na margarynie. Dodać soczewicę i bulion, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 10 min. Dodać boczek, wieprzowinę, ziemniaki i śliwki i gotować kolejne 30 min. Na końcu dodać kiełbaski i przegotować je w zupie około 15 min. Zupę doprawić do smaku octem (około 2 łyżek) solą i pieprzem.
Używamy cookies