Zupa soczewicowa

Soczewica jeszcze niedawno nie była w Polsce zbyt popularna, choć kiedyś można było spotkać ją w wielu przepisać. U naszych zachodnich sąsiadów soczewica bywa składnikiem wielu potraw – w tym pożywnych zup. Wypróbujcie nasz przepis na jedną z nich.

 

Danie z regionu: Saksonia-Anhalt

Czas przygotowania: do 60 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • 250g soczewicy
  • 1 ½ litra bulionu
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • (oczyszczonej i pokrojonej)
  • 2 posiekane cebule
  • 250g suszonych śliwek
  • 100g boczku pociętego w paski
  • 300g ziemniaków, obranych, pokrojonych w dużą kostkę
  • 4 plastry wieprzowiny
  • 4 kiełbaski
  • 1 łyżka margaryny
  • ocet
  • sól i pieprz

 

Linseneintopf

Gericht aus dem Region: Sachsen-Anhalt

Vorbereitungszeit: do 60 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 250g Linsen
  • 1 ½ Liter Fleischbrühe
  • 1 Bund Suppengrün (geputzt und zerkleinert)
  • 2 Zwiebeln, gehackt
  • 250g Backpfalumen
  • 100g Speck in Streifen geschnitten
  • 300g Kartoffeln, geschält, in grobe Würfel geschnitten
  • 4 Scheiben Schweinfleich
  • 4 Würste
  • 1 EL Margarine
  • Essig
  • Salz und Pfeffer

Przygotowanie:

Włoszczyznę i cebulę poddusić w dużym garnku na margarynie. Dodać soczewicę i bulion, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 10 min. Dodać boczek, wieprzowinę, ziemniaki i śliwki i gotować kolejne 30 min. Na końcu dodać kiełbaski i przegotować je w zupie około 15 min. Zupę doprawić do smaku octem (około 2 łyżek) solą i pieprzem.

 

 

Zobacz również:

Zupa ziemniaczana po berlińsku

Kartoffelsuppe musi być kremowa i aromatyczna. Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa-krem z ziemniaków zyskuje na smaku dzięki przyprawom - soli, pieprzu, gałce muszkatołowej i majeranku. Zobacz nasz sprawdzony przepis na typową berlińską zupę!

Zupa z jarmużu

Zupy to doskonały pomysł na zdrowy i szybki obiad. Przydają się także przy podopiecznych, którzy mają problemy z życiem bardziej stałych pokarmów. Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na zupę z jarmużu. To popularne (od niedawna) warzywo ma mnóstwo składników odżywczych!

Zupa fasolowa

W naszym zestawieniu przepisów na dania kuchni niemieckiej czas na kolejną zupę. Tym razem jej podstawę jest fasola – znana i popularna roślina strączkowa. Fasola ma sporo właściwości odżywczych, a zupa z niej będzie smaczna i pożywna. Polecamy!

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.