Zupa fasolowa

W naszym zestawieniu przepisów na dania kuchni niemieckiej czas na kolejną zupę. Tym razem jej podstawę jest fasola – znana i popularna roślina strączkowa. Fasola ma sporo właściwości odżywczych, a zupa z niej będzie smaczna i pożywna. Polecamy!

Danie z regionu: Meklemburgia

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:

Dla 6 osób

  • 2 duże puszki fasoli
  • 3 ziemniaki (obrana i pokrojone w kostkę)
  • 200 g boczku ( pokrojony w kostkę)
  • 2 cebule (obrane i drobno pokrojone)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 ml wody
  • 1 ząbek czosnku (drobno pokrojony)
  • 3 łyżki pietruszki (drobno pokrojona)
  • sól i pieprz
  • trochę białego wina

 

Bohnensuppe

Gericht aus dem Region: Macklenburg

Vorbereitungszeit: do 30 minut

Zutaten:

Für 6 Personen

  • 2 gr. Dose/n Bohnen
  • 3 Kartoffeln (geschält und gewürfelt)
  • 200 g Speck (gewürfelt)
  • 2 Zwiebeln (geschält und gewürfelt)
  • 2 EL Tomatenmark
  • 700 ml Wasser
  • 1 Knoblauchzehe (gehackt)
  • 3 EL Petersilie (gehackt)
  • Salz und Pfeffer
  • 1 Schuss weißwein

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 20 minut

W garnku zeszklić drobno posiekaną cebulę dodać boczek i chwilę podsmażać. Następnie podlać białym winem i chwilę dusić. Dodać fasolę ziemniaki i wodę i zagotować. Po 5 minutach od zagotowania dodać przecier pomidorowy, pietruszkę, posiekany czosnek i gotować następne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą już miękkie, zupa jest już gotowa. Zamiast wody, można dodać bulion, tylko trzeba uważać żeby nie przesolić.

 

 

Zobacz również:

Zupa ziemniaczana po berlińsku

Kartoffelsuppe musi być kremowa i aromatyczna. Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa-krem z ziemniaków zyskuje na smaku dzięki przyprawom - soli, pieprzu, gałce muszkatołowej i majeranku. Zobacz nasz sprawdzony przepis na typową berlińską zupę!

Biała zupa warzywna

Typowa dla regionu Szleswik-Holsztyn zupa to jarzynowa. Obowiązkowo zabielona! A serwować można do niej, oczywiście na oddzielnym talerzu, wędzoną rybę i szynkę.

Zupa „pierogowa”

Zupa pierogowa to po prostu inny sposób na podanie pierogów lub ravioli. Sugerujemy, aby takie pierogi zawierały w sobie ulubiony mięsny farsz. Całość serwujemy w bulionie.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.