W naszym zestawieniu przepisów na dania kuchni niemieckiej czas na kolejną zupę. Tym razem jej podstawę jest fasola – znana i popularna roślina strączkowa. Fasola ma sporo właściwości odżywczych, a zupa z niej będzie smaczna i pożywna. Polecamy!
Danie z regionu: Meklemburgia
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 6 osób
Gericht aus dem Region: Macklenburg
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 6 Personen
Czas przygotowania: 20 minut
W garnku zeszklić drobno posiekaną cebulę dodać boczek i chwilę podsmażać. Następnie podlać białym winem i chwilę dusić. Dodać fasolę ziemniaki i wodę i zagotować. Po 5 minutach od zagotowania dodać przecier pomidorowy, pietruszkę, posiekany czosnek i gotować następne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą już miękkie, zupa jest już gotowa. Zamiast wody, można dodać bulion, tylko trzeba uważać żeby nie przesolić.
Używamy cookies