Danie z regionu: Saksonia-Anhalt
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Sachsen-Anhalt
Vorbereitungszeit: do 60 minut
Für 4 Personen
Części kury około 10 do 15 udek/skrzydełek włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą i dobrze posolić, włoszczyznę pokroić drobno i również dodać do garnka. Gotować razem na małym ogniu około godziny do miękkości. Po ugotowaniu rosołu wyjąć części kur i obrać je z mięsa. Skórę można podgotować jeszcze z resztą wywaru i warzywami żeby uzyskać dobry rosół. Odlać z rosołu pół litra. W większym garnku roztopić masło i dodać do niego mąkę do zasmażki wlać odlany wcześniej rosół cały czas mieszać i dodawać mąki lub zagęszczacza do sosu aż do uzyskania zgęstnienia. Dodać mięso, pieczarki, marchewkę z groszkiem i pokrojone szparagi, podgotować i dodać śmietanę oraz kapary i podgotować, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Najlepiej podawać z chlebkiem lub ryżem.
Używamy cookies