Przepis na Soljankę 

Soljanka, czili gęsta i rozgrzewająca zupa mięsna z dodatkiem ogórków konserwowych jest świetnym pomysłem na sycący obiad. To kwaśno–słone danie jednogarnkowe smakuje najlepiej ze śmietaną. A wyjątkowo głodnym można podać ją z chlebem. Zobacz przepis na soljankę.

Soljanka

Danie z regionu: Saksonia-Anhalt

Czas przygotowania: do 60 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • 2 cebule
  • Trochę boczku lub masła
  • 120ml ketchupu
  • 250g pieczonej wieprzowiny, podgotowanej, pokrojonej
  • 120g salami
  • 120g kiełbasy myśliwskiej
  • ½ rosołu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 strąki papryki
  • 1 cytryna
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • Sól i pieprz
  • papryka sproszkowana
  • chili sproszkowana
  • czosnek

Soljanka

Gericht aus dem Region: Sachsen-Anhalt

Vorbereitungszeit: do 60 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 2 Zwiebeln
  • Etwas Speck oder Butter
  • 120ml Tomatenketchup
  • 250g Schweinbraten, gegart,
  • aufgeschnitten
  • 120g Salami
  • 120g Wurst, Jagdwurst
  • ½ Liter Brühe
  • 2 Gewürzgurken
  • 2 Paprikaschote
  • 1 Zitrone
  • 1 Becher sauer Sahne
  • Salz und Pfeffer
  • Paprikapulver
  • Chilipulver
  • Knoblauch

Przygotowanie:

Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na boczku lub maśle. Podsmażyć z pokrojoną w paski kiełbasą. Dodać ketchup i podgotować. Zalać wszystko rosołem i doprawić solą, papryką i pieprzem. Dodać również pocięte w paski mięso wieprzowe, salami, drobno pokrojone ogórki i paprykę. Wszystko gotować razem około 30 min. Doprawić kwaskowato i ostro. Serwować z kleksem kwaśnej śmietany.

 

 

 

Zobacz również:

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana - w wersji klasycznej i w swoich wielu wariantach - to potrawa znana nie tylko w Polsce, ale także w Niemczech. Obecna na niemal wszystkich niemieckich stołach, będzie świetnym pomysłem na proste danie dla naszego podopiecznego.

Placki ziemniaczane

Znacie kogoś, kto nie lubi placków ziemniaczanych? Albo ich nie zna? Placki ze startych ziemniaków są równie popularne w Niemczech, jak i w Polsce. Sekretem ich uniwersalności jest to, że choć trochę pracochłonne (tarcie ziemniaków), są bardzo proste w przygotowaniu, a...

Zupa „pierogowa”

Zupa pierogowa to po prostu inny sposób na podanie pierogów lub ravioli. Sugerujemy, aby takie pierogi zawierały w sobie ulubiony mięsny farsz. Całość serwujemy w bulionie.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.