Blaue Zipfel

Danie z regionu: Badenia-Wirtembergia

Czas przygotowania: do 30 minut

 

Składniki:

Dla 4 osób

  • 500 ml. octu (biały ocet winny)
  • 500 ml. białego wina
  • 750 ml. wody
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka jałowca
  • 100 g. cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 kiełbasek frankońskich, albo 16 kiełbasek nyrenberskich (do kupienia u rzeźnika, w Aldim, Lidlu, bądź też innym supermarkecie)

Blaue Zipfel

Gericht aus dem Region: Baden Württemberg

Vorbereitungszeit: 30 min

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 500 ml Essig (Weißweinessig)
  • 500 ml Weiswein
  • 750 ml Wasser
  • 5 m.-große Zwiebel(n)
  • 1 m.-große Karotte(n)
  • 2 Lorbeerblätter
  • 3 Gewürznelken
  • 5 Körner Pfeffer
  • 3 Wacholderbeeren
  • 100 g Zucker
  • 1TL Salz
  • 8 Stück Bratwurst, fränkische oder 16 Stück Bratwurst (Nürnberger Bratwürst)(bei Fleicher, Aldi, Lidl od. anderem Supermarkt)

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 20 min

Cebule zetrzeć na tarce do ogórków, albo samodzielnie pokroić na krążki, marchew pokroić w drobną kostkę.

Wino, ocet i wodę zagotować, dodać cukier i sól, a następnie cebule i marchew, liście laurowe, goździki, ziarenka pieprzu i jałowca. Gotować około 30 minut. Na koniec dodać kiełbaski i gotować jeszcze 15 minut.

Podawać z chlebem lub bułką.

 

 

Zobacz również:

Kurczak w potrawce

Potrawka z kurczaka to zawsze dobry pomysł na obiad. Mięso drobiowe ma dużo białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Jest łatwe do przyrządzenia i smaczne. Sprawdźcie przepis na popularne w Saksoni-Anhalt danie - kurczaka w sosie z pieczarkami i szparagami.

Ślimaki z ciasta z szynką i serem

"Ślimaki" z ciasta z szynką i serem będą świetne na ciepłą kolację, ale sprawdzą się również jako przekąska w ciągu dnia – na przykład podczas spaceru. Ciasto francuskie, kilka plasterków szynki, kilka plasterków żółtego sera, sos i gotowe!

Rybka

Co ja dzisiaj ugotuję? W kuchni warto eksperymentować. Inspiracją może być przepis p. Sławomiry na rybę o lekko orientalnej nucie.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.