Blaue Zipfel
Danie z regionu: Badenia-Wirtembergia
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki:
Dla 4 osób
- 500 ml. octu (biały ocet winny)
- 500 ml. białego wina
- 750 ml. wody
- 5 średniej wielkości cebul
- 1 średniej wielkości marchewka
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka jałowca
- 100 g. cukru
- 1 łyżeczka soli
- 8 kiełbasek frankońskich, albo 16 kiełbasek nyrenberskich (do kupienia u rzeźnika, w Aldim, Lidlu, bądź też innym supermarkecie)
Blaue Zipfel
Gericht aus dem Region: Baden Württemberg
Vorbereitungszeit: 30 min
Zutaten:
Für 4 Personen
- 500 ml Essig (Weißweinessig)
- 500 ml Weiswein
- 750 ml Wasser
- 5 m.-große Zwiebel(n)
- 1 m.-große Karotte(n)
- 2 Lorbeerblätter
- 3 Gewürznelken
- 5 Körner Pfeffer
- 3 Wacholderbeeren
- 100 g Zucker
- 1TL Salz
- 8 Stück Bratwurst, fränkische oder 16 Stück Bratwurst (Nürnberger Bratwürst)(bei Fleicher, Aldi, Lidl od. anderem Supermarkt)
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 20 min
Cebule zetrzeć na tarce do ogórków, albo samodzielnie pokroić na krążki, marchew pokroić w drobną kostkę.
Wino, ocet i wodę zagotować, dodać cukier i sól, a następnie cebule i marchew, liście laurowe, goździki, ziarenka pieprzu i jałowca. Gotować około 30 minut. Na koniec dodać kiełbaski i gotować jeszcze 15 minut.
Podawać z chlebem lub bułką.