Ślimaki z ciasta z szynką i serem

Czas przygotowania: do 60 minut

Składniki:

1 blat ciasta francuskiego
kilka plasterków szynki
kilka plasterków żółtego sera

Składniki na sos:
1 łyżka oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki zimnej wody
1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę albo drobno pokroić)
sól, pieprz, bazylia (suszona jest bardziej aromatyczna)

Schnecken aus Blätterteig mit Käse und Schinken

Vorbereitungszeit:  60 min

Zutaten:

1 Packung Blätterteig
Ein paar Pflaster Schinken 
Ein paar Pflaster gelb Käse

Für die Soße:
1 EL Olivenöl
2 EL Tomatenmark 
2-3 EL kaltes Wasser 
1 Knoblauchzehe (durch die Presse quetschen oder klein schneiden)
Salz, Pfeffer, Basilikum (getrocknete ist mehr aromatisch)

Przygotowanie:

Dziś proponuję przekąskę, która może być ciepłą kolacją.

Najpierw przygotowujemy sos mieszając razem wszystkie składnik. Następnie rozmrożony blat ciasta francuskiego smarujemy tymże sosem i układamy plastry żółtego sera, na nim szynkę. Całość zwijamy dłuższą stroną jak roladę. Ciasto kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki i układamy na blaszce (lub formie żaroodpornej) posmarowanej oliwą.

Fot. Sławomira Reszczyńska

Zapiekamy ok. 30 min w 180-190°C.

Smacznego!

Od Autorki:

Witam Was wszystkich serdecznie!

Mam na imię Sławka i pracuję tak jak Wy jako opiekunka. Ponieważ jestem w firmie CareWork praktycznie od jej powstania (to już 10 lat), to siłą rzeczy doświadczyłam sporo różnorodnych sytuacji. Wiele z nich dotyczy odżywiania, jedzenia, gotowania itp.

Wiem, że wiele (wielu) z Was staje codziennie przed problemem:

– Co ja dzisiaj ugotuję?

W związku z tym chciałbym podzielić się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami. Część z nich to moje autorskie pomysły, a niektóre są zapożyczone (czasem trochę zmodyfikowane) ze strony Smaker.pl.

Potrawy, które zaproponuję są proste i nie potrzebujemy zbyt wiele czasu do ich wykonania.

 

 

Zobacz również:

Ciasto na patelni

Nie masz pomysłu na posiłek? Wystarczą ziemniaki, cebula, boczek, jaja i dodatki. I Dibbelabbes - tradycyjne danie z regionu Saary gotowe!

Niemieckie „pierogi”

Niemieckie „pierogi” to danie przygotowywane z ciasta makaronowego. W środku znajduje się nadzienie złożone z mięsa oraz szpinaku, a całość podajemy w wersji przysmażonej, na przykład z cebulką.

Kluski frankońskie

Kluski frankońskie to szybki i prosty przepis na smaczny dodatek do mięsa czy sosu. To także coś dla gospodarnych pań domu, które nie marnują jedzenia – ich głównym składnikiem są bowiem czerstwe bułki.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.