Czas przygotowania: do 60 minut
1 blat ciasta francuskiego
kilka plasterków szynki
kilka plasterków żółtego sera
Składniki na sos:
1 łyżka oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki zimnej wody
1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę albo drobno pokroić)
sól, pieprz, bazylia (suszona jest bardziej aromatyczna)
Vorbereitungszeit: 60 min
1 Packung Blätterteig
Ein paar Pflaster Schinken
Ein paar Pflaster gelb Käse
Für die Soße:
1 EL Olivenöl
2 EL Tomatenmark
2-3 EL kaltes Wasser
1 Knoblauchzehe (durch die Presse quetschen oder klein schneiden)
Salz, Pfeffer, Basilikum (getrocknete ist mehr aromatisch)
Dziś proponuję przekąskę, która może być ciepłą kolacją.
Najpierw przygotowujemy sos mieszając razem wszystkie składnik. Następnie rozmrożony blat ciasta francuskiego smarujemy tymże sosem i układamy plastry żółtego sera, na nim szynkę. Całość zwijamy dłuższą stroną jak roladę. Ciasto kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki i układamy na blaszce (lub formie żaroodpornej) posmarowanej oliwą.
Zapiekamy ok. 30 min w 180-190°C.
Smacznego!
Witam Was wszystkich serdecznie!
Mam na imię Sławka i pracuję tak jak Wy jako opiekunka. Ponieważ jestem w firmie CareWork praktycznie od jej powstania (to już 10 lat), to siłą rzeczy doświadczyłam sporo różnorodnych sytuacji. Wiele z nich dotyczy odżywiania, jedzenia, gotowania itp.
Wiem, że wiele (wielu) z Was staje codziennie przed problemem:
– Co ja dzisiaj ugotuję?
W związku z tym chciałbym podzielić się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami. Część z nich to moje autorskie pomysły, a niektóre są zapożyczone (czasem trochę zmodyfikowane) ze strony Smaker.pl.
Potrawy, które zaproponuję są proste i nie potrzebujemy zbyt wiele czasu do ich wykonania.
Używamy cookies