Danie z regionu: Saara
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 4 osób
2 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 pęczki szczypiorku
¼ kg wędzonego boczku
2 jajka
½ pęczka pietruszki
Sól i pieprz
Świeżo starta gałka muszkatołowa
2 łyżki masła do smażenia
Gericht aus dem Region: Saarland
Vorbereitungszeit: 60 min
Für 4 Personen
2 kg Kartoffeln
2 Zwiebeln
2 Zehen Knoblauch
2 Stangen Lauch
¼ kg geräucherter Schweinbauch
2 Eier
½ Bund Petersilie
Salz und Pfeffer
Muskat, frisch gerieben
2 EL Butter zum Braten
Ziemniaki obrać, zetrzeć drobno, odcedzić i wycisnąć w ręczniku kuchennym, tak żeby powstała dość sucha masa. Cebule zetrzeć, czosnek ścisnąć i dodać do masy. Wbić jajka i dodać pocięty drobno szczypiorek. Boczek pokroić w małą kostkę, połowę dodać do masy, doprawić masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Rozgrzać masło na patelni, usmażyć do chrupkości drugą połowę boczku i zalać go masą. Masę podsmażać i przez ciągłe „przekładanie warstw” smażyć do uzyskania skorupki. Masa smaży się około godziny na małym ogniu.
Dibbelabbes serwuje się z musem jabłkowym.
Używamy cookies