Ciasto na patelni

Danie z regionu: Saara

Czas przygotowania: do 60 minut

Składniki:

Dla 4 osób
2 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 pęczki szczypiorku
¼ kg wędzonego boczku
2 jajka
½ pęczka pietruszki
Sól i pieprz
Świeżo starta gałka muszkatołowa
2 łyżki masła do smażenia

Dibbelabbes

Gericht aus dem Region: Saarland

Vorbereitungszeit: 60 min

Zutaten:

Für 4 Personen
2 kg Kartoffeln
2 Zwiebeln
2 Zehen Knoblauch
2 Stangen Lauch
¼ kg geräucherter Schweinbauch
2 Eier
½ Bund Petersilie
Salz und Pfeffer
Muskat, frisch gerieben
2 EL Butter zum Braten

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć drobno, odcedzić i wycisnąć w ręczniku kuchennym, tak żeby powstała dość sucha masa. Cebule zetrzeć, czosnek ścisnąć i dodać do masy. Wbić jajka i dodać pocięty drobno szczypiorek. Boczek pokroić w małą kostkę, połowę dodać do masy, doprawić masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Rozgrzać masło na patelni, usmażyć do chrupkości drugą połowę boczku i zalać go masą. Masę podsmażać i przez ciągłe „przekładanie warstw” smażyć do uzyskania skorupki. Masa smaży się około godziny na małym ogniu.

Dibbelabbes serwuje się z musem jabłkowym.

 

 

 

Zobacz również:

Naleśniki

Kto z nas nie jadł nigdy w życiu naleśników? Chyba nie ma takiej osoby. Naleśniki w Niemczech są równie popularne, jak w Polsce, a przepis na nie należy do bardzo prostych – o ile oczywiście naleśniki nie będą się łapać do patelni. To, z czym zjemy gotowe naleśniki...

Serowe szpecle

W jednym z naszych poprzednich przepisów prezentowaliśmy niemieckie szpecle (czyli rodzaj kładzionych klusek), jako dodatek do mięsa, gulaszu, sosu. Dziś danie wegetariańskie, w którym grają one pierwsze skrzypce.

Kluski frankońskie

Kluski frankońskie to szybki i prosty przepis na smaczny dodatek do mięsa czy sosu. To także coś dla gospodarnych pań domu, które nie marnują jedzenia – ich głównym składnikiem są bowiem czerstwe bułki.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.