W jednym z naszych poprzednich przepisów prezentowaliśmy niemieckie szpecle (czyli rodzaj kładzionych klusek), jako dodatek do mięsa, gulaszu, sosu. Dziś danie wegetariańskie, w którym grają one pierwsze skrzypce.
Danie z regionu: Szwabia
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 4 osób:
Gericht aus dem Region: Schwaben
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen:
Czas przygotowania: 20 minut
Z mąki, jajka, wody i soli wyrobić dość twarde ciasto, twardsze niż na nasze kluski kładzione. Wlać ciasto do specjalnego urządzenia, służącego do wyrobu klusek (rodzaj sitka o otworach wielkości wiśni. Tzw. sitko do szpecli, a po niemiecku Nockerlsieb) i mieszać je drewnianą łyżką, by formujące się szpecle wpadały do garnka z gotującym się osolonym wrzątkiem. Gotować, do momentu aż wypłyną na powierzchnię, tj. około 5 minut.
W międzyczasie na maśle lub oleju rumienimy cebulę pokrojoną w plastry.
Solimy, pieprzymy. Szpecle przełożyć na patelnię z gorącym masłem. Posypać startym serem, smażyć chwilę, przykryć patelnię, by się ser rozpuścił.
Używamy cookies