Kiełbaski z jarmużem to danie popularne w okolicach Bremy. Trudno nazwać je lekkostrawnym, choćby dlatego, że w jego skład wchodzi kilka rodzajów mięs. Przygotowanie całości jest dość pracochłonne i czasochłonne.
Danie z regionu: Brema
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Bremen
Vorbereitungszeit: powyżej 60 minut
Für 4 Personen
Boczek, cebulę i schab pokroić w kostkę. Podsmażyć w dużym garnku boczek, później dodać do niego masło i cebulę i również podsmażyć. Jarmuż i pokrojony schab włożyć również do garnka zalać do połowy wodą i gotować na małym ogniu przez 45 min. Na końcu dodać kaszę owsianą lub płatki które przyczynią się do dobrej konsystencji potrawy. Gotować znów około 45 min. mieszając i ewentualnie dolewając wody. Najlepiej pozostawić jarmuż na noc w chłodnym, żeby naciągnęła.
Do jarmużu dodajemy najpierw gotowane kiełbaski i gotujemy znów około 30 minut, w tym samym czasie gotujemy ziemniaki i przez ostatnie 10 minut, dodajemy do kapusty kiełbaski ammerlandzkie lub kaszanki. Potrawę doprawiamy na końcu do smaku musztardą, solą i pieprzem oraz alternatywnie miodem lub cukrem.
Przed jedzeniem jarmużu poleca się długi spacer na chłodnym powietrzu.
Używamy cookies