Currywurst można by nazwać niemiecką potrawą narodową, choć w zasadzie jest tzw. fast foodem. Nie jest ani specjalnie zdrowa, ani lekkostrawna, ale od czasu do czasu można i ja spożyć. Currywurst to kiełbasa wieprzowa, zwykle grillowana, posypana curry i polana sosem.
Danie z regionu: Nadrenia Północna-Westfalia
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Nordrhein – Westfallen
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen
Czas przygotowania: 20 minut
Zgrillować kiełbaski. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni w oliwie dodać przecier pomidorowy i podsmażyć, dodać trochę wody. Dodać ketchup, ocet balsamiczny i miód i gotować wszystko. Sos doprawić sosem sojowym, curry i chili, w razie potrzeby rozrzedzić wodą. Kiełbaski pokroić w plastry, polać sosem i posypać curry. Serwować z chlebem i piwem.
Używamy cookies