Currywurst

Currywurst można by nazwać niemiecką potrawą narodową, choć w zasadzie jest tzw. fast foodem. Nie jest ani specjalnie zdrowa, ani lekkostrawna, ale od czasu do czasu można i ja spożyć. Currywurst to kiełbasa wieprzowa, zwykle grillowana, posypana curry i polana sosem.

Danie z regionu: Nadrenia Północna-Westfalia

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • 8 kiełbasek grillowych
  • 2 dwie małe, posiekane cebule
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 250g łagodnego ketchupu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki sproszkowanego carry
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chili

Currywurst

Gericht aus dem Region: Nordrhein – Westfallen

Vorbereitungszeit: do 30 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 8 Bratwürste
  • 2 kleine Zwiebeln, gehackt
  • 2 EL Olivenöl
  • 1 EL Tomatenmark
  • 250g Ketchup, mildes
  • 3 EL Balsamico
  • 2 EL Honig
  • 1 TL Sojasauce
  • 2 EL Currypulver
  • 1 TL Chilipulver

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 20 minut

Zgrillować kiełbaski. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni w oliwie dodać przecier pomidorowy i podsmażyć, dodać trochę wody. Dodać ketchup, ocet balsamiczny i miód i gotować wszystko. Sos doprawić sosem sojowym, curry i chili, w razie potrzeby rozrzedzić wodą. Kiełbaski pokroić w plastry, polać sosem i posypać curry. Serwować z chlebem i piwem.

 

 

Zobacz również:

Gołąbki

Kto nie lubi gołąbków? Mięsno-ryżowa masa zawinięta w liście kapusty popularna jest również u naszych zachodnich sąsiadów. Przygotowanie Kohlrouladen zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto!

Berlińskie klopsiki

Mięso mielone to jeden z tych składników, który daje w kuchni wiele możliwości. Warto zrobić z niego na przykład tradycyjne berlińskie klopsiki i podać je z sosem, warzywami, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Kurczak w potrawce

Potrawka z kurczaka to zawsze dobry pomysł na obiad. Mięso drobiowe ma dużo białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Jest łatwe do przyrządzenia i smaczne. Sprawdźcie przepis na popularne w Saksoni-Anhalt danie - kurczaka w sosie z pieczarkami i szparagami.

Golonka po bawarsku z kiszoną kapustą

Ciężkie i tłuste potrawy nieodmiennie kojarzą się nam z niemiecka kuchnią. Choć nie zawsze jest to prawda, golonko z kiszoną kapustą do dan lekkostrawnych na pewno nie należy. Jeśli jednak niestraszne nam takie potrawy, golonko na pewno zadowoli każdego mięsożercę.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.