Labskaus, nazywany czasem tatarem z północnych Niemiec, to jedno z tradycyjnych dań naszych zachodnich sąsiadów. Do jego wykonania najczęściej używa się dobrej jakości wołowiny, ziemniaków, cebuli, buraków i śledzi. Labskaus podawany jest z ogórkiem kiszonym, jajkiem sadzonym oraz rolmopsem.
Danie z regionu: Szleswik-Holsztyn
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 2 osób
Gericht aus dem Region: Schleswig–Holstein
Vorbereitungszeit: do 60 minut
Für 2 Personen
Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Mielonkę pokroić w kostkę i rozprowadzić na patelni, mieszając do miękkości. Z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, mleka, masła i soli ugnieść puree i dodać również do mięsa i cebuli na patelni, wszystko wymieszać i podgrzać. Jajka usmażyć jako jajka sadzone, ułożyć na Labskausie, serwować z rolmopsami, buraczkami i ogórkami.
Używamy cookies