Labskaus

Labskaus, nazywany czasem tatarem z północnych Niemiec, to jedno z tradycyjnych dań naszych zachodnich sąsiadów. Do jego wykonania najczęściej używa się dobrej jakości wołowiny, ziemniaków, cebuli, buraków i śledzi. Labskaus podawany jest z ogórkiem kiszonym, jajkiem sadzonym oraz rolmopsem.

Danie z regionu: Szleswik-Holsztyn

Czas przygotowania: do 60 minut

Składniki:

Dla 2 osób

  • 300g mielonki wołowej
  • 1 cebula
  • 400g ziemniaków
  • 2 jajka
  • mleko
  • trochę masła
  • ogórki konserwowe
  • Sól
  • buraczki
  • 2 rolmopsy śledziowe wedle zapotrzebowania

Labskaus

Gericht aus dem Region: Schleswig–Holstein

Vorbereitungszeit: do 60 minut

Zutaten:

Für 2 Personen

  • 300g Corned Beef
  • 1 Zwiebel(n)
  • 400g Kartoffeln
  • 2 Eier
  • Milch
  • Etwas Butter
  • Gewürzgurken
  • Salz
  • Rote Bete
  • 2 Rollmöpse nach bedarf

Przygotowanie:

Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Mielonkę pokroić w kostkę i rozprowadzić na patelni, mieszając do miękkości. Z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, mleka, masła i soli ugnieść puree i dodać również do mięsa i cebuli na patelni, wszystko wymieszać i podgrzać. Jajka usmażyć jako jajka sadzone, ułożyć na Labskausie, serwować z rolmopsami, buraczkami i ogórkami.

 

 

Zobacz również:

Karkóweczka

Karkówka to danie, które ceni sobie wielu miłośników grillowania. Sekretem tej, tradycyjnie przygotowywanej w Niemczech, jest marynata. Po zamarynowaniu mięso powinno spędzić w lodówce nawet całą dobę. Wtedy będzie delikatne i soczyste.

Golonka po bawarsku z kiszoną kapustą

Ciężkie i tłuste potrawy nieodmiennie kojarzą się nam z niemiecka kuchnią. Choć nie zawsze jest to prawda, golonko z kiszoną kapustą do dan lekkostrawnych na pewno nie należy. Jeśli jednak niestraszne nam takie potrawy, golonko na pewno zadowoli każdego mięsożercę.

Roladki wołowe z modrą kapustą

Przedstawiamy przepis, która na pewno doskonale zna każdy mieszkaniec i każda mieszkanka Śląska, czyli roladki wołowe z modrą kapustą. Idealny przepis na niedzielny obiad, z pewnością doceni go niejeden podopieczny.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.