Lipskie różności

Tajemnicza nazwa „lipskie różności” to wywodzące się z Saksonii danie złożone z różnorodnych warzyw oraz mięsa – raka lub kraba. Całość podlana jest aromatycznym sosem i stanowi bardzo dobry dodatek do innych dań.

Danie z regionu: Saksonia

Czas przygotowania: do 60 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • 1 mały kalafior
  • 250g szparagów
  • 250g fasolki zielonej
  • 250g groszku
  • 250g młodych marchwi
  • 50g masła
  • 30g mąki
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżka śmietanki
  • 25g masła
  • 1 puszka mięsa raka lub kraba
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta muszkatu
  • 1 szczypta cukru

Leipziger Allerlei

Gericht aus dem Region: Sachsen

Vorbereitungszeit: do 60 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 1 kleiner Blumenkohl
  • 250g Spargel
  • 250g Bohnen (Prinzessbohnen)
  • 250g Erbsen
  • 250g Karotten, junge
  • 50g Butter
  • 30g Mehl
  • ½ Liter Gemüsebrühe
  • 3 EL Schlagsahne
  • 25g Butter
  • 1 Dose Krebsfleisch
  • 1 Prise Salz
  • 1 Prise Muskat
  • 1 Prise Zucker

Przygotowanie:

Kalafior ugotować w całości. Obrane szparagi pokroić w mniejsze 5 cm kawałki. Fasolkę umyć i połamać. Wyłuskać groszek. Pokroić marchewkę, jeśli jest mała można zostawić w całości. Wszystkie warzywa gotować oddzielnie w posolonej wodzie ze szczyptą cukru aż trochę zmiękną. Odcedzić i trzymać ciepło aż cała potrawa jest gotowa. Do roztopionego masła dodać mąkę, do zasmażki dolać bulion wszystko zagotować. Dodać śmietanę i masło, doprawić solą, pieprzem i muszkatem oraz cukrem do smaku. Warzywa pomieszać z mięsem raka lub kraba w dużej misie, wszystko zalać sosem.

Lipskie różności pasują świetnie do sznycla z jajecznicą, lub kotletów cielęcych.

 

 

Zobacz również:

Biała zupa warzywna

Typowa dla regionu Szleswik-Holsztyn zupa to jarzynowa. Obowiązkowo zabielona! A serwować można do niej, oczywiście na oddzielnym talerzu, wędzoną rybę i szynkę.

Karkóweczka

Karkówka to danie, które ceni sobie wielu miłośników grillowania. Sekretem tej, tradycyjnie przygotowywanej w Niemczech, jest marynata. Po zamarynowaniu mięso powinno spędzić w lodówce nawet całą dobę. Wtedy będzie delikatne i soczyste.

Golonka po bawarsku z kiszoną kapustą

Ciężkie i tłuste potrawy nieodmiennie kojarzą się nam z niemiecka kuchnią. Choć nie zawsze jest to prawda, golonko z kiszoną kapustą do dan lekkostrawnych na pewno nie należy. Jeśli jednak niestraszne nam takie potrawy, golonko na pewno zadowoli każdego mięsożercę.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.