Tajemnicza nazwa „lipskie różności” to wywodzące się z Saksonii danie złożone z różnorodnych warzyw oraz mięsa – raka lub kraba. Całość podlana jest aromatycznym sosem i stanowi bardzo dobry dodatek do innych dań.
Danie z regionu: Saksonia
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Sachsen
Vorbereitungszeit: do 60 minut
Für 4 Personen
Kalafior ugotować w całości. Obrane szparagi pokroić w mniejsze 5 cm kawałki. Fasolkę umyć i połamać. Wyłuskać groszek. Pokroić marchewkę, jeśli jest mała można zostawić w całości. Wszystkie warzywa gotować oddzielnie w posolonej wodzie ze szczyptą cukru aż trochę zmiękną. Odcedzić i trzymać ciepło aż cała potrawa jest gotowa. Do roztopionego masła dodać mąkę, do zasmażki dolać bulion wszystko zagotować. Dodać śmietanę i masło, doprawić solą, pieprzem i muszkatem oraz cukrem do smaku. Warzywa pomieszać z mięsem raka lub kraba w dużej misie, wszystko zalać sosem.
Lipskie różności pasują świetnie do sznycla z jajecznicą, lub kotletów cielęcych.
Używamy cookies