Jednym z popularnych i znanych w całych Niemczech daniem jest Eintopf, czyli jednogarnkowa potrawa, której podstawą zwykle są ziemniaki i mięso wołowe. Jednak ile osób, tyle przepisów - Eintopf ma wiele wariacji.
Danie z regionu: Bawaria
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Bayern
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen
500 g Rindfleisch und Schweinefleisch, gemischt (Schulter)
500 g Kartoffeln
½ Wirsing
½ Weißkohl
2 Zwiebeln
1 Bund Suppengrün
2 EL Öl
500 ml Brühe
Salz , Pfeffer, Kümmel Paprikapulver, Petersilie
Czas przygotowania: 30 minut
Mięso pokroić w kostkę, cebulę drobno pokroić i razem dusić na małym ogniu przez 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Włoszczyznę i ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Po kilku minutach dolać rosół i gotować na małym ogniu około 1 godziny. Podawać z chlebem lub bagietką.
Używamy cookies