Pichelsteiner Eintopf

Jednym z popularnych i znanych w całych Niemczech daniem jest Eintopf, czyli jednogarnkowa potrawa, której podstawą zwykle są ziemniaki i mięso wołowe. Jednak ile osób, tyle przepisów - Eintopf ma wiele wariacji.

Danie z regionu: Bawaria

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • 500 g mięsa wołowego i wieprzowego (wymieszane, łopatka)
  • 500 g ziemniaków
  • ½ główki kapusty włoskiej
  • ½ główki białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml rosołu
  • sól, pieprz, kminek, papryka w proszku, pietruszka

 

Pichelsteiner Eintopf

Gericht aus dem Region: Bayern

Vorbereitungszeit: do 30 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

500 g Rindfleisch und Schweinefleisch, gemischt (Schulter)
500 g Kartoffeln
½ Wirsing
½ Weißkohl
2 Zwiebeln
1 Bund Suppengrün
2 EL Öl
500 ml Brühe 
Salz , Pfeffer, Kümmel Paprikapulver, Petersilie

 

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 30 minut

Mięso pokroić w kostkę, cebulę drobno pokroić i razem dusić na małym ogniu przez 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Włoszczyznę i ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Po kilku minutach dolać rosół i gotować na małym ogniu około 1 godziny. Podawać z chlebem lub bagietką.

 

 

Zobacz również:

Labskaus

Labskaus, nazywany czasem tatarem z północnych Niemiec, to jedno z tradycyjnych dań naszych zachodnich sąsiadów. Do jego wykonania najczęściej używa się dobrej jakości wołowiny, ziemniaków, cebuli, buraków i śledzi. Labskaus podawany jest z ogórkiem kiszonym, jajkiem...

Obatzda

Dziś przedstawiamy przepis dla osób, którzy od tradycyjnych mięsnych przepisów wolą te wegetariańskie (choć nie wegańskie). Bawarska Obazta to po prostu pasta składająca się głównie z sera camembert, która świetnie pasuje do precla albo innego pieczywa.

Placki ziemniaczane

Znacie kogoś, kto nie lubi placków ziemniaczanych? Albo ich nie zna? Placki ze startych ziemniaków są równie popularne w Niemczech, jak i w Polsce. Sekretem ich uniwersalności jest to, że choć trochę pracochłonne (tarcie ziemniaków), są bardzo proste w przygotowaniu, a...

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.