Szpecle to niemieckie, tradycyjne danie mączne, znane także pod nazwą klusek kładzionych. W niektórych rejonach Niemiec są tak samo popularne jak ziemniaki. Szpecle często podajemy jako dodatek do mięs lub gulaszy. Dziś proponujemy ich wersję z soczewicą.
Danie z regionu: Badenia-Wirtembergia
Czas przygotowania: do 30 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Baden Württemberg
Vorbereitungszeit: do 30 minut
Für 4 Personen
Soczewice moczyć w wodzie (około 2 godz.). Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć, a następnie dodać soczewicę. Rosół, śmietanę, mleko, kwaśną śmietanę dodać i wszystko razem wymieszać. Całość gotować na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Szpecle przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu. Na koniec doprawić soczewicę solą i pieprzem.
To tego dania idealnie pasują cienkie parzone parówki.
Używamy cookies