Soczewica ze szpeclami

Szpecle to niemieckie, tradycyjne danie mączne, znane także pod nazwą klusek kładzionych. W niektórych rejonach Niemiec są tak samo popularne jak ziemniaki. Szpecle często podajemy jako dodatek do mięs lub gulaszy. Dziś proponujemy ich wersję z soczewicą.

Danie z regionu: Badenia-Wirtembergia

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g. soczewicy
  • 125 g. śmietany
  • 125 ml. mleka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • 500 ml rosołu
  • 4 porcje szpecli ( do kupienia np. w Lidlu, Aldim)

Linsen mit Spätzle

Gericht aus dem Region: Baden Württemberg

Vorbereitungszeit: do 30 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 1 Zwiebel
  • 1 Zehe Knoblauch
  • 1 EL öl
  • 200 g Linsen
  • 125 g Sahne
  • 125 ml Milch
  • 3 EL Sauerrahm
  • Salz und Pfeffer
  • 500 ml Gemüsebrühe
  • 4 Port. Spätzle

Przygotowanie:

Soczewice moczyć w wodzie (około 2 godz.). Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć, a następnie dodać soczewicę. Rosół, śmietanę, mleko, kwaśną śmietanę dodać i wszystko razem wymieszać. Całość gotować na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Szpecle przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu. Na koniec doprawić soczewicę solą i pieprzem.

To tego dania idealnie pasują cienkie parzone parówki.

 

 

Zobacz również:

Zupa soczewicowa

Soczewica jeszcze niedawno nie była w Polsce zbyt popularna, choć kiedyś można było spotkać ją w wielu przepisać. U naszych zachodnich sąsiadów soczewica bywa składnikiem wielu potraw – w tym pożywnych zup. Wypróbujcie nasz przepis na jedną z nich.

Serowe szpecle

W jednym z naszych poprzednich przepisów prezentowaliśmy niemieckie szpecle (czyli rodzaj kładzionych klusek), jako dodatek do mięsa, gulaszu, sosu. Dziś danie wegetariańskie, w którym grają one pierwsze skrzypce.

Sznycel po myśliwsku

Jeśli mamy pod ręką dobrej jakości sznycel warto przyrządzić go w myśliwskim stylu, czyli w towarzystwie między innymi pieczarek. Gotowy sznycel można zaserwować z frytkami, ziemniakami lub niemieckimi szpeclami.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.