Westfalski gulasz pieprzowy

Gulasz pochodzący z regionu Nadrenia Północna-Westfalia to jednogarnkowe danie, które podawać można na przykład z ziemniakami. Całość mocno przyprawiamy pieprzem, czyli coś dla fanów kuchni z wyrazistymi smakami.

Danie z regionu: Nadrenia Północna-Westfalia

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • 750g wołowiny
  • 500g cebuli
  • 100g masła
  • 1 litr bulionu
  • sól
  • 5 kulek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 1 łyżka kaparów (nie jest konieczne)

Westfälischer Pfefferpotthast

Gericht aus dem Region: Nordrhein – Westfallen

Vorbereitungszeit: do 30 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 750g Rindfleisch
  • 500g Zwiebeln
  • 100g Butterschmalz
  • 1 Liter Fleischbrühe
  • Salz
  • 5 Körner Pfeffer
  • 2 Lorbeerblätter
  • 2 Nelken
  • 2 EL Semmelbrösel
  • 1 EL Zitronensaft
  • 1 TL Pfeffer, weißer
  • 1 EL Kapern (nicht unbedingt erforderlich)

Przygotowanie:

Wołowinę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w duże 1 centymetrowe kostki, przysmażyć na tłuszczu. Dodać również drobno posiekaną cebulę i smażyć z mięsem, zalać całość bulionem i posolić. Dodać kulki pieprzu, liść laurowy i goździki, dusić mięso. Pod koniec dodać bułkę tartą, wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę. Doprawić do smaku cytryną i białym pieprzem na dość ostro, ewentualnie dodać kapary. Podawać z ziemniakami i ogórkami konserwowymi oraz dobrym piwem.

 

 

Zobacz również:

Holsztyńskie mięsiwo

Holsztyńskie mięsiwo to po prostu galareta z dużą zawartością mięsa. To dobry przepis „na zapas”. Gotowe pojemniki z galaretką można mrozić, a w razie potrzeby wyjąć i podać z pieczywem, na przykład na kolację.

Golonka po bawarsku z kiszoną kapustą

Ciężkie i tłuste potrawy nieodmiennie kojarzą się nam z niemiecka kuchnią. Choć nie zawsze jest to prawda, golonko z kiszoną kapustą do dan lekkostrawnych na pewno nie należy. Jeśli jednak niestraszne nam takie potrawy, golonko na pewno zadowoli każdego mięsożercę.

Soczewica ze szpeclami

Szpecle to niemieckie, tradycyjne danie mączne, znane także pod nazwą klusek kładzionych. W niektórych rejonach Niemiec są tak samo popularne jak ziemniaki. Szpecle często podajemy jako dodatek do mięs lub gulaszy. Dziś proponujemy ich wersję z soczewicą.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.