Ziemniaki w mundurkach z twarożkiem

Żeby było smacznie, wcale nie musi być trudno! Jeśli gotowanie dla podopiecznego kojarzy Ci się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni - nic bardziej mylnego! Wiele znanych i lubianych niemieckich potraw zrobisz szybko i bez wysiłku.

Danie z regionu: Brandenburgia

Czas przygotowania: powyżej 60 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • 750 g twarogu śmietankowego – 40 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany
  • sól i pieprz
  • 150 g szczypiorku
  • 0,5 kg ziemniaków

 

Schnittlauchquark mit Pellkartoffeln

Gericht aus dem Region: Brandenburg

Vorbereitungszeit: powyżej 60 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • 750 g Sahne-Quark – 40%
  • 2 Knoblauchzehen zerdrückt
  • 200 ml Sahne
  • Salz und Pfeffer
  • 150 g Schnittlauch
  • 0,5 kg Kartoffeln

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 30 minut

Dobrze umyte ziemniaki sparzyć gotującą wodą, odlać, następnie nalać świeżej wody i ugotować w łupinach. Odlać je, przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu.

Szczypiorek posiekaj, zmiażdż czosnek. Wymieszaj twaróg śmietanowy ze szczypiorkiem i z czosnkiem i dopraw do smaku (całość można ro zmiksować blenderem). Podawać z ziemniakami w mundurkach (nakładać na połówki ziemniaków zrobioną masę i posypać dla ładniejszego wyglądu szczypiorkiem).

 

 

Zobacz również:

Kluski Turyngijskie

Kluski Turyngijskie przygotowuje się z ziemniaków (w połowie ugotowanych, a w połowie surowych) oraz z podsmażonej bułki. Ich stolicą jest Turyngia. Wykorzystywane są jako dodatek do mięs i sosów – warto spróbować!

Golonka po bawarsku z kiszoną kapustą

Ciężkie i tłuste potrawy nieodmiennie kojarzą się nam z niemiecka kuchnią. Choć nie zawsze jest to prawda, golonko z kiszoną kapustą do dan lekkostrawnych na pewno nie należy. Jeśli jednak niestraszne nam takie potrawy, golonko na pewno zadowoli każdego mięsożercę.

Lipskie różności

Tajemnicza nazwa „lipskie różności” to wywodzące się z Saksonii danie złożone z różnorodnych warzyw oraz mięsa – raka lub kraba. Całość podlana jest aromatycznym sosem i stanowi bardzo dobry dodatek do innych dań.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.