Ziemniaki z zielonym sosem frankfurckim

Ziemniaki z zielonym sosem frankfurckim to przepis na szybki i pełen witamin obiad. Jego sekretem jest duża ilość, różnorodnych zielonych ziół. Dobrze zmiksowane lub posiekane zioła łączymy ze śmietaną i podajemy na przykład z ziemniakami w mundurkach i jajkiem na twardo.

Danie z regionu: Hesja

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:

Dla 4 osób

  • zioła (szczaw, trybula, szczypior, pietruszka, rzeżucha, ogórecznik lekarski)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki octu
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki Creme fraiche lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • cukier

Frankfurter grüne Sauce mit Kartoffeln

Gericht aus dem Region: Hessen

Vorbereitungszeit: do 30 minut

Zutaten:

Für 4 Personen

  • Kräuter (Sauerampfer, Kerbel, Schnittlauch, Petersilie, Kresse und Borretsch)
  • 2 Eier, hart gekocht
  • 3 EL Essig
  • 6 EL Öl
  • 3 EL Creme fraiche oder Sauerrahm
  • 1 TL Senf
  • Salz und Pfeffer
  • Zucker

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 30 minut

Zioła drobno pokroić. Żółtko, cebulę, musztardę, sól i pieprz, ocet, olej i cukier wymieszać. Posiekane zioła i białko dodać do powstałej masy. Dodać do smaku trochę słodkiej śmietany lub Creme fraiche. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

 

 

Zobacz również:

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana - w wersji klasycznej i w swoich wielu wariantach - to potrawa znana nie tylko w Polsce, ale także w Niemczech. Obecna na niemal wszystkich niemieckich stołach, będzie świetnym pomysłem na proste danie dla naszego podopiecznego.

Placki ziemniaczane

Znacie kogoś, kto nie lubi placków ziemniaczanych? Albo ich nie zna? Placki ze startych ziemniaków są równie popularne w Niemczech, jak i w Polsce. Sekretem ich uniwersalności jest to, że choć trochę pracochłonne (tarcie ziemniaków), są bardzo proste w przygotowaniu, a...

Łopatka po badeńsku

Długo gotowana i dobrze przyprawiona łopatka powinna rozpadać się w ustach i łatwo odchodzić od kości. Naszym zdaniem najlepiej smakować będzie podana z ziemniakami i sałatką, ale w Niemczech można spotkać ją także serwowaną w towarzystwie chleba.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.