Pochodzący z Niemiec przepis na zupę grochowa nie odbiega znacznie od tego, który dobrze znamy w Polsce. Grochówka nie jest może szczególnie lekkostrawna, ale za to idealnie nadaje się na jednodaniowy obiad. Można ja też dłużej przechowywać – zawekować i trzymać na wszelki wypadek.
Danie z regionu: Meklemburgia
Czas przygotowania: do 60 minut
Dla 4 osób
Gericht aus dem Region: Macklenburg
Vorbereitungszeit: do 60 minut
Für 4 Personen
Czas przygotowania: 60 minut
Groch wypłukać na sicie i zalać na noc zimną, przegotowaną wodą.
Następnego dnia: boczek pokroić i podsmażyć w garnku, dodać groch, zalać wodą, w której się moczył i zagotować. Dodać pokrojone w kostkę mięso, cebulę, por, seler. Wszystko razem gotować na małym ogniu przez około godzinę. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Używamy cookies