Soljanka czyli gęsta i rozgrzewająca zupa mięsna z dodatkiem ogórków konserwowych jest świetnym pomysłem na sycący obiad. To kwaśno–słone danie jednogarnkowe smakuje najlepiej ze śmietaną. A wyjątkowo głodnym można podać ją z chlebem. Zobacz przepis na soljankę.
Kartoffelsuppe musi być kremowa i aromatyczna. Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa-krem z ziemniaków zyskuje na smaku dzięki przyprawom - soli, pieprzu, gałce muszkatołowej i majeranku. Zobacz nasz sprawdzony przepis na typową berlińską zupę!
Mięso mielone to jeden z tych składników, który daje w kuchni wiele możliwości. Warto zrobić z niego na przykład tradycyjne berlińskie klopsiki i podać je z sosem, warzywami, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Kto nie lubi gołąbków? Mięsno-ryżowa masa zawinięta w liście kapusty popularna jest również u naszych zachodnich sąsiadów. Przygotowanie Kohlrouladen zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto!
Nie masz pomysłu na posiłek? Wystarczą ziemniaki, cebula, boczek, jaja i dodatki. I Dibbelabbes - tradycyjne danie z regionu Saary gotowe!
Używamy cookies