Ernährungsreport – jak odżywiają się Niemcy?

Kwestie związane z wyżywieniem są ważnym elementem usługi zwanej Live In–mieszkania i żywienia się u podopiecznych. Osoby starsze z zaburzeniami neurologicznymi, ale i ze zwykłymi starczymi nawykami, nie zawsze potrafią pojąć, że to, co zaspokaja ich potrzeby smakowe i kaloryczne, nie musi odpowiadać opiekunom.Podobnie bywa z rodzinami osób starszych, które nie rozumieją, że owszem, opiekun odciąży ich od obowiązków, ale budżet na wydatki domowe musi być zwiększony. Na szczęście nie zdarza się to często, a jeżeli nawet są jakieś nieporozumienia, to lata doświadczeń w branży opiekuńczej pozwalają na znalezienie odpowiednich rozwiązań. Wiele sporów wynika po prostu z różnic w podejściu do sposobu odżywiania się, a zwłaszcza ilości spożywania mięsa i wyrobów mięsnych.

 

Jak ogólnie do spraw związanych z wyżywieniem podchodzi niemieckie społeczeństwo? Badania na ten temat prowadzi od 2015 roku Bundesernährungsministerium (Federalne Ministerstwo Żywności). W raporcie opublikowanym za 2023 rok możemy znaleźć wiele ciekawostek związanych m.in. z trendami w odżywianiu się w zależności od wieku. Niektóre wyniki są zaskakująco odmienne od codziennych obserwacji domowych opiekunów osób starszych.Najwięcej respondentów deklarujących, że lubi gotować, jest w grupie wiekowej 14-29 lat – aż 87% chętnie samodzielnie gotuje! Również w tym przedziale wiekowym jest najwięcej wegetarian i wegan – odpowiednio 16% i 5%, a 40% deklaruje fleksitarianizm (wegetarianizm ze sporadycznym spożywaniem mięsa i wędlin).

 

Ankietowani z przedziału 30-44 lat to z kolei osoby, które najczęściej próbują produktów zastępujących żywność zwierzęcą – aż 81% z ciekawości przynajmniej raz zakupiło produkt wegański lub wegetariański. Dbają oni również o obniżenie spożycia cukru – 73% świadomie wybrało produkty z jego obniżoną zawartością. Fleksitarianie to 44% tej części ankietowanych.

Dla Niemców w wieku 45-59 lat bardzo ważne są prawa zwierząt hodowlanych. 83% szuka informacji o warunkach hodowli zwierząt użytych do produkcji wyrobów mięsnych, a 94% uważa, że polityka państwa powinna bardziej skoncentrować się na tym zagadnieniu. 8% z nich jest wegetarianami, a 40% deklaruje fleksitarianizm.

 

A co jest najważniejsze dla grupy senioralnej powyżej 60 roku życia? Aż 94% uważa, że bardzo ważne jest to, aby jedzenie było zdrowe. Z tej grupy ankietowanych 77% przy wyborze produktów zwraca uwagę na to, czy składniki są pochodzenia organicznego. Popierają mocno produkty regionalne – 93% deklaruje, że kupują jaja, warzywa i owoce pochodzenia lokalnego. Wśród seniorów jest 5% osób stosujących dietę wegetariańską i 1% dietę wegańską. Stanowią największą grupę fleksitarian w społeczeństwie niemieckim – sporadyczne spożywanie mięsa i wędlin deklaruje aż 49% Niemców powyżej sześćdziesiątki.

 

Trendy żywieniowe w Niemczech są związane z redukowaniem w diecie mięsa i jego przetworów. Potwierdzają to dane dotyczące spadku jego spożycia. W latach 1991-2016 średnie spożycie mięsa na osobę w Niemczech wynosiło ponad 50 kg rocznie, dane z 2022 roku podają już tylko niewiele ponad 40 kg. Dla porównania w 2022 roku w Polsce spożywaliśmy ponad 70 kg mięsa rocznie.Statystyka jest tylko statystyką, ale patrząc obiektywnie, niemieckie śniadania z miodem
i marmoladą są jednak zdrowsze niż nasze z nawet najpiękniej pachnącą kiełbaską.


Pełny raport można znaleźć na stronie Ministerstwa: https://www.bundesregierung.de/breg-de/suche/ernaerungsreport-2023-2229898

 

 

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.