Co ma piernik do… sosu? Lebkuchensoße!

Piernik definitywnie kojarzy nam się z deserem. Dla jednych jest to słodkie ciasto z miodem i aromatycznymi przyprawami korzennymi, dla innych ma postać lukrowanych lub oblanych czekoladą pierniczków, kolejnym przywodzi na myśl krajankę albo ciasto przełożone marmoladą.

 

Niemieckie pierniki z Norymbergi

W Polsce największą sławą cieszą się pierniki (Lebkuchen, Pfefferkuchen) z Torunia, w Niemczech – z Norymbergi. Robiące zakupy w Niemczech opiekunki pewnie nie raz zauważyły w sklepach prostokątne paczuszki z twardym i z pozoru niejadalnym piernikiem bez żadnej polewy – Soßenlebkuchen. Z pozoru, ponieważ Soßenlebkuchen to specjalny rodzaj ciasta piernikowego, którego używa się w Niemczech do przyrządzania sosu do mięs i ryb, najczęściej na Boże Narodzenie. Przodkiem tego piernika był rodzaj chleba z dużą ilością przypraw zabezpieczających go przed psuciem. Suchy, lekki chlebek nadawał się doskonale do rozmoczenia w gorącej wodzie np. w warunkach polowych.

 

W niektórych źródłach internetowych można znaleźć tłumaczenie, że Soßenlebkuchen to znana w kuchni śląskiej moczka (bryja). Zapewne są śląskie domy, które podtrzymują tradycję przyrządzania moczki jako sosu. Wydaje się jednak, że obecnie moczka to raczej zupa lub deser z piernikiem i dużą ilością suszonych owoców i bakalii. W każdym domu moczkę przyrządza się trochę inaczej. Większe podobieństwo można tu znaleźć do podawanego w Polsce do karpia szarego sosu, z tym, że do szarego sosu można, ale nie trzeba, dodać piernik. A podstawą Lebkuchensoße jest piernik!

 

To zdecydowanie jeden z niewielu niemieckich smaków dzieciństwa, kojarzących się ze świętami. Najszybszy przepis na Lebkuchensoße? Jeżeli masz swoją recepturę na szary sos lub inny sos do pieczeni lub ryb – dodaj do niego Soßenlebkuchen lub kilka pokruszonych pierniczków (mogą być z lukrem albo nadziewane owocami, ale bez czekolady), kilka rodzynek, suszone morele, ziarenka jałowca (Wacholderbeeren), suszone śliwki, cynamon, gałkę muszkatołową i już masz gotowy Lebkuchensoße! Nie ma jednego przepisu na ten sos. Zachęcamy do rozmów z podopiecznymi, jak w ich domu robiło się Lebkuchensoße lub do samodzielnego poszukiwania w Internecie wariacji na temat piernika jako składnika pysznego sosu do ryb i mięs.

 

 

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.