Opisy miejsc pracy w opiece w Niemczech często sporządzane są w języku niemieckim i nie zawsze łatwo jest się zorientować, co oznaczają poszczególne informacje. Niemieckie słowo „das Katheter” (nie mylić pisowni z die Katheder!) oznacza ogólnie cewnik.
Ciężkie i tłuste potrawy nieodmiennie kojarzą się nam z niemiecka kuchnią. Choć nie zawsze jest to prawda, golonko z kiszoną kapustą do dan lekkostrawnych na pewno nie należy. Jeśli jednak niestraszne nam takie potrawy, golonko na pewno zadowoli każdego mięsożercę.
Kluski Turyngijskie przygotowuje się z ziemniaków (w połowie ugotowanych, a w połowie surowych) oraz z podsmażonej bułki. Ich stolicą jest Turyngia. Wykorzystywane są jako dodatek do mięs i sosów – warto spróbować!
Zbliża się kolejna rocznica zjednoczenia Niemiec (upamiętniająca oficjalne przystąpienie landów NRD do RFN w dniu 3 października 1990 roku). Jest to święto państwowe dla całych Niemiec. Na początek uwaga praktyczna dla opiekunek osób starszych pracujących obecnie w Niemczech – w 2014 roku dzień 3 października przypada w piątek, a więc trzeba zaplanować zakupy na trochę dłuższy weekend.
Znacie kogoś, kto nie lubi placków ziemniaczanych? Albo ich nie zna? Placki ze startych ziemniaków są równie popularne w Niemczech, jak i w Polsce. Sekretem ich uniwersalności jest to, że choć trochę pracochłonne (tarcie ziemniaków), są bardzo proste w przygotowaniu, a wielość pasujących do nich dodatków powoduje, że każdy znajdzie wersję dla siebie.
Dziś przedstawiamy przepis dla osób, którzy od tradycyjnych mięsnych przepisów wolą te wegetariańskie (choć nie wegańskie). Bawarska Obazta to po prostu pasta składająca się głównie z sera camembert, która świetnie pasuje do precla albo innego pieczywa.
Ocena, czy robienie z czegoś przetworów na zimę (niem. für den Winter einmachen), jest jak wiele obowiązków w tej branży różnorodna i zależna od wielu czynników. Przede wszystkim my opiekunki z Polski jesteśmy bardzo różne. Jedne z nas chętnie i z pasją oddają się takim tradycyjnym zadaniom z zakresu gospodarstwa domowego. Inne wcale nie lubią tego robić, a jeszcze inne opiekunki nie potrafią. A jeszcze inne nie chcą po prostu robić zapasów, z których nie skorzystają.
Bywa tak, że wydaje nam się, że Niemcy nie dbają o mamę czy tatę, że szkoda im paru euro na sterylną gazę i plaster i mama/tata mają ten sam opatrunek przez kilka dni. A my, opiekunki osób starszych z Polski wydajemy wyrok – nie dbają, nie troszczą się, to niehigieniczne, jak tak można!
Mówią o nas i my same/sami mówimy o sobie „opiekunki, opiekunowie osób starszych w Niemczech”. Opiekunki, czyli kto? Krótkie śledztwo na temat zawodów i szkół jakie ukończyliśmy zanim staliśmy się członkami olbrzymiej grupy pracowników – opiekunami osób starszych (podobno jest nas Polek i Polaków – opiekunek i opiekunów w Niemczech około 180 000).
Ktoś gdzieś tam policzył, że statystyczna opiekunka ma 59 lat. Zakładamy, że ta statystyczna opiekunka urodziła pierwsze dziecko, kiedy miała 23 lata. Dziecko tej opiekunki ma więc prawdopodobnie już swoje dziecko, ukochanego wnusia – wnusię naszej opiekunki. I tu właśnie zaczyna się pojawiać ten rozdźwięk – w Polsce opiekunka widziana jest w tym momencie już jako starsza pani, babcia a w Niemczech – kobieta w kwiecie wieku!
Karkówka to danie, które ceni sobie wielu miłośników grillowania. Sekretem tej, tradycyjnie przygotowywanej w Niemczech, jest marynata. Po zamarynowaniu mięso powinno spędzić w lodówce nawet całą dobę. Wtedy będzie delikatne i soczyste.
Labskaus, nazywany czasem tatarem z północnych Niemiec, to jedno z tradycyjnych dań naszych zachodnich sąsiadów. Do jego wykonania najczęściej używa się dobrej jakości wołowiny, ziemniaków, cebuli, buraków i śledzi. Labskaus podawany jest z ogórkiem kiszonym, jajkiem sadzonym oraz rolmopsem.
Polskie opiekunki? Dla nich każda osoba starsza, która zapomniała gdzie leżą klucze albo pyta ponownie, o której będzie obiad, cierpi na chorobę Alzheimera.
W ofertach pracy w opiece w Niemczech gotowanie obiadów jest najczęściej codziennym obowiązkiem opiekunki. Wiele z nas, opiekunek osób starszych gotuje chętnie, cieszymy się, jeśli nasze potrawy smakują podopiecznym no i przy okazji możemy mieć wpływ na zaspokojenie własnego apetytu. Nieraz ilość obowiązków lub specyficzne schorzenia podopiecznych (np. żywienie przez sondę czy podopieczny zbyt aktywnie chcący wziąć udział w gotowaniu) powodują, że rozsądnym wyjściem z sytuacji jest zamówienie dostarczania obiadu z zewnątrz.
Holsztyńskie mięsiwo to po prostu galareta z dużą zawartością mięsa. To dobry przepis „na zapas”. Gotowe pojemniki z galaretką można mrozić, a w razie potrzeby wyjąć i podać z pieczywem, na przykład na kolację.
Zachęcamy do zapoznania się z systemem zastępującym pieluszkę u osób leżących niekontrolujących stolca.
Nazwa naszego kolejnego dania może brzmieć tajemniczo. Prościej powiedzieć – cebula nadziewana. W Polsce rzadko spotyka się to warzywo z nadzieniem, znacznie rzadziej, niż na przykład pomidory czy paprykę. Warto spróbować czegoś nowego!
Soczewica jeszcze niedawno nie była w Polsce zbyt popularna, choć kiedyś można było spotkać ją w wielu przepisać. U naszych zachodnich sąsiadów soczewica bywa składnikiem wielu potraw – w tym pożywnych zup. Wypróbujcie nasz przepis na jedną z nich.
W październiku 2011 roku zamieściliśmy opowiadanie naszej koleżanki opiekunki, która zakochała się w Niemczech. Po ponad dwóch lata zapytaliśmy, co z jej miłością… Zapewne wielu z Was po przeczytaniu moich zwierzeń zadało sobie pytanie: ciekawe, jak ta historia się zakończyła?
W naszym zestawieniu przepisów na dania kuchni niemieckiej czas na kolejną zupę. Tym razem jej podstawę jest fasola – znana i popularna roślina strączkowa. Fasola ma sporo właściwości odżywczych, a zupa z niej będzie smaczna i pożywna. Polecamy!
Tym razem zachęcamy to zapoznania się z kolejnych przepisem na popularną w Niemczech zupę. Ze względu na zawartość mięsa, nadaje się ona na obiad jednodaniowy.
Currywurst można by nazwać niemiecką potrawą narodową, choć w zasadzie jest tzw. fast foodem. Nie jest ani specjalnie zdrowa, ani lekkostrawna, ale od czasu do czasu można i ja spożyć. Currywurst to kiełbasa wieprzowa, zwykle grillowana, posypana curry i polana sosem.
Zupy to doskonały pomysł na zdrowy i szybki obiad. Przydają się także przy podopiecznych, którzy mają problemy z życiem bardziej stałych pokarmów. Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na zupę z jarmużu. To popularne (od niedawna) warzywo ma mnóstwo składników odżywczych!
Praca opiekunki osób starszych w Niemczech od wielu lat jest wdzięcznym tematem we wszystkich niemieckich mediach. Ostatnio również w polskiej prasie, radiu i telewizji pojawiają się materiały związane z pracą opiekunek osób starszych z Polski na emigracji. Niemcy nazywają nas najczęściej „polnische Perle” (polska perła) „unsere Engel” (nasz anioł).
Używamy cookies